Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Довгостроковий тест Maxxis Re-Fuse

Довгостроковий тест Maxxis Re-Fuse 10.02.2018

Два комплекти і приблизно 17000 км — достатньо часу, щоб випробувати шини в таких умовах, в яких деякі велосипедисти навіть в кошмарних снах себе не бачать.


Мені пощастило. Перший комплект гуми, який я отримав разом з велосипедом після покупки, вже за один тиждень показав свої вади і довірившись думці користувачів, які писали відгуки на форумах, я купив Maxxis Re-Fuse — комплект покришок, які відповіли кожній з моїх вимог:

1. антипрокольний шар;

2. довговічність;

3. чіпкий компаунд;

4. на вагу начхати.

Maxxis Re-Fuse — це покращена версія моделі Fuse, бюджетна гума для тренувань і катання на кожен день, яка випускається в двох варіантах — зі сталевим кордом та з кевларовим, фолдінгова. Каркас не дуже щільний — всього 60 TPI, малюнок протектору являє собою сітку із дрібних чотиристоронніх пірамід, які не відводять рідину з плями контакту з дорогою. На перший погляд, це не рішення для гуми на кожен день, але не поспішай закрити вкладку в браузері. Я мав немало розмов з людьми, які висловлювали скептицизм з приводу відсутності акваканавок — до речі, я їх розумію, це вірний підхід, проте не дайте собі бути нігілістом — чіпкий компаунд Re-Fuse їх не потребує. На цій гумі я взимку катався по ожеледиці і послизнувся лише один раз в повільному повороті направо.

З маркетингової точки зору, Re-Fuse — назва безглузда. У Maxxis взагалі є певні проблеми з іміджем. Наприклад, назвати модель покришки ім'ям пристрою, який призводить до вибуху — Detonator, м'яко кажучи, могла дивна людина. Менш за все мені хочеться, щоб в моєму велосипеді щось вибухало. Вибухів (ні, не проколів, а саме вибухів) в своїй практиці пам'ятаю три. Приємного мало. Так ось, якщо україномовній людині назва Re-Fuse вухо не ріже, то англомовний зависне, а може й видасть критичну помилку — "to refuse" на англійській мові означає "відмовлятися". Кому відмовлятися і від чого? Щоб ще більш заплутати, "fuse" у перекладі — синонім слову "детонатор". Е? В маркетинговому відділі Maxxis точно працює піроман. Оскільки Re-Fuse — це друга версія популярної моделі, то виходить такий змістовий каламбур: ввімкнути детонатор знову або відмовитися від вибуху. Що за нісенітниця?

У вас ще не відбулася детонація головного мозку?

Гаразд, залишимо це й перейдемо до справи. Головне питання: чи справді Maxxis Re-Fuse захищає від проколів? Так. Це броньована гума. За три роки користування цими покришками в мене було безліч проколів, більшість з яких прийшлася на період, коли в мене не було підлогового насосу і я мав зміїні укуси кожен раз, коли стрибав через трамвайні рейки на Подолі. А ось проколи, спричинені гострими предметами та осколками були рідкістю. І те, майте на увазі, що коли таке траплялось, проколи були спричинені наїздом на предмети, яких не витримає жодна покришка. Одного разу в далекобійному заїзді я наїхав на 10-сантиметровий цвях, який зайшов настільки глибоко, що довелось докласти зусиль, щоб витягнути його.

Re-Fuse любить, коли її качаєш до 8 атмосфер і трохи ще. Комфорту від цього ніякого, але маючи масу тіла приблизно 85 кг при рості 188 см, в мене немає вибору. На п'яти атмосферах зміїні укуси будуть переслідувати один за одним, тож доводиться миритися.

Взагалі, вибираючи покришку з антипрокольним шаром, ви маєте розуміти, що за захист доведеться чимось платити. Це може бути і більша вага, і "дубове" відчуття. З заявленою вагою у 295 грамів, Re-Fuse не пасе задніх, але й не ставить рекордів, до того ж в реальному житті ваги показують дещо більші цифри. "Дубовість" теж тут як тут, але за бронь і стабільну поведінку на мокрій поверхні я готовий платити відсутністю комфорту. Конкуретні антипрокольні Continental Ultra Sport (сталевий корд) і Ultra Race куди як приємніші в цьому.

Але вони значно програють в іншому — в зчепленні з поверхнею. На Re-Fuse — як їздити по суперклею! Жодного разу я не відчував себе в небезпеці на цих покришках. В сильний дощ вони тримають, немов приклеєні. Ніяка інша гума не дозволяла мені в дощ закладати такі круті кути в поворотах. "Держак" божевільний! Шосейний велосипед не має такого кліренсу, щоб поставити на зиму злі покришки, не кажучи вже про шиповані, тому я раджу всім шосерам, які взимку не повісили велосипед на стіну, встановити на колеса Re-Fuse. Це питання безпеки на дорозі.

Зношуються ці покришки за рік активного катання. Приблизно за 5000 кілометрів профіль задньої покришки перетворюється на квадратний, а ще через 3-4 тисячі від скла на узбіччі, дроту та іншого гострого мотлоху поверхня деградує і починає виглядати поцяткованою. Перший комплект я замінив раніше цього строку, а ось другий використовував до останнього, поки на ~9000 на задньому колесі не відбулося розшарування. За ці ~9000 було всього три проколи, що, погодьтесь, вражає. Навіть забув, що таке брати з собою насос і ремкомплект в покатеньку.

Maxxis пропонує покришки в розмірах 23с, 25с та 28с. Я катався на класичних двадцять третіх. Останнього разу купив двадцять п'яті. Вони цікаві тим, що їх можна качати до того ж самого тиску (8,3 bar max), що й 23, що вкупі з більшою шириною та об'ємом повітря може дати цікавий результат.

Maxxis радує стабільною якістю і чесним підходом до клієнта. Дивний підхід до неймінгу опустимо — на якість продукції це не впливає. Ви не почуєте від Maxxis гучних маркетингових стверджень, які не відповідають дійсності, якщо не брати до уваги вагу — купуючи броньовані покришки, ви маєте розуміти, що не отримаєте кращого з двох світів відразу. Вони не можуть бути легкими, як топові гоночні і скоріш за все мають відчутний опір коченню. Підказка: Re-Fuse не має. Принаймні, він не настільки великий, щоб збудити перцептивний бунт із лозунгом "вона зупиняє рух вперед"... принаймні, для людини вагою 85 кг.

Maxxis Re-Fuse — один з найрідкісніших прикладів продукції з неперевершеним співвідношенням ціна/якість. Зробити добре і дорого може будь-хто. Зробити добре і дешево — ось, у чому складність.