Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

А у вас є "зимовий" велосипед?

А у вас є "зимовий" велосипед? 08.10.2018

Велосипедисти, що катають весь рік, напевно знають оптимальний рецепт "приготування" зимового велосипеда. Він може відрізнятися як зовсім несуттєво від повсякденного велосипеда для теплого катання, так може бути і радикально іншим.

Для тих, хто хоче спробувати провести холодну та брудну пору року верхи на велосипеді, хотів би порадити декілька базових прийомів підготовки або збирання відповідного ровера.

Зазвичай, коли розмова заходить за зимові покатеньки, всі відразу думають про шиповані покришки з металевими шипами та теплий одяг. Безумовно, це працює у невеличких містах, там, де шляхи не вкриті реагентом та шаром води, на котрому "залізяки" є актуальним рішенням. У мегаполісах зовсім інша ситуація. Зрозуміло, що теплий та водонепроникний одяг є обов'язковим, а ось залізні шипи далеко не завжди потрібні. Раціонально розглянути декілька концепцій вирішення "зимового питання".


Варіант перший. Переобладнання звичного велосипеда в зимовий.

Припустимо, що у вас 29" алюмінієва рама, хардтейл. Встановлені широкі покришки для піску, амортизаційна вилка, дискові гідравлічні гальма та 11-ти швидкісна трансмісія. На такому велосипеді звичайно можна кататися взимку, але використання буде зовсім негуманне для більшості з дорогих компонентів.
Почати треба з безпосереднього захисту велосипедиста від води та бруду, котрий летить з дороги.
Треба підібрати в міру широку ґуму, з м'яким компаундом, для гарного зчепленням за низької температури. Вужчою її треба брати через використання широких повнорозмірних бризковиків. По-перше, це добре для вершника, тому що збільшує комфорт від пересування по вологому місту, по-друге - менше води та солі летить безпосередньо на трансмісію, котра дуже страждає в подібних умовах.

Трансмісія. Безумовно, комфортне, плавне та чітке перемикання на 11-швидкісній трансмісії хотілося б залишити на велосипеді, але враховуючи те, що реагент буде нещадно "жерти" доволі небюджетні ланцюги та касету, раціонально перейти на більш дешеву та просту трансмісію.
Наприклад, можливо, у вас під диваном лежить старенький перемикач на 8 швидкостей, трохи поношена касета та ланцюг. Струсіть з них пил, зніміть з велосипеда актуальну трансмісію та встановіть "бюджетну". Якщо у вас немає манетки на 8 і ви не хочете її шукати/купувати окремо, ви можете залишити манетку на 11, за умови використання перемикача Sram на 8, воно буде більш-менш коректно працювати.

Шатуни та каретка. Припустимо, що на вашому велосипеді шатуни з виносними чашками та інтегрованим валом. Ми знаємо, що така каретка вироблена з алюмінію та володіє трошки меншою вологозахищеністю, ніж класичні внутрішні BSA каретки, наприклад - Shimano BB-UN26. Зірки також сточуються через бруд на ланцюгу, тож логічно замінити і систему з кареткою. Подивіться уважно під шафами та кріслом, можливо там на вас вже давно зачекались :)


Педалі. Є така думка, що безпечніше взимку перейти на звичайні платформи замість контактних педалей, хоча б через те, що багато у кого не має теплого зимового взуття, та і швидкість знімання ноги з платформи зазвичай вища. А в умовах пробок та каші на шляхах загального використання робити вам це доведеться доволі часто.

З приводу гальм. Можливо, у вас є якась стара коробка з механічними гальмівними каліперами та ручками? Якщо так, то можна розглянути варіант їх інсталювання на велосипед заради збільшення ресурсу вашої улюбленої гідравліки. Алюмінієві елементи та гумки ущільнень не дуже люблять бруд з реагентом, а ще більше не вподобають багно в поєднанні з низькою температурою. Так, гальма будуть гірше працювати, але і швидкість зазвичай взимку нижче, так що можна і перетерпіти ;)

Колеса. З приводу коліс не треба нічого вигадувати. Просто треба розуміти, що якщо у вас вони зібрані на легких втулках зі слабким ущільненням, та, наприклад, алюмінієвими ніпелями - це не дуже раціональна ідея, колеса мають бути на надійних ущільнених втулках та міцних ободах, котрі зможуть витримати удари від ям, що несподівано з'являються на наших «якісно» відремонтованих дорогах.

Амортизація.
Як мінімум ви дуже впевнений у собі власник, якщо використовуєте свій двопідвіс для зимового комьютингу. Елементи підвіски та вилка чутливі до реагенту та низьких температур. Це відступ від теми, в нас хардтейл. Амортизаційна вилка присутня. Давайте захистимо її. Знявши :)
На ринку є багато різних варіантів ригідних вилок - від бюджетних алюмінієвих до елітних карбонових та титанових рішень. Вилку можна взяти з максимально великим OLD (довжиною від вісі до рульової) для того, щоб трохи змінити класичну спортивну посадку на велосипеді на більш комфортну. Утилітарну.
В жорсткій вилці немає гумок, нема чому ламатися, та вона ще й легша. Допоможе полегшити вам пересування у холодну пору, коли ви вдягнені, як цибуля і вам без того важко :)

Звичайно, переобладнання велосипеда більш дешевими компонентами треба комбінувати з ретельним обслуговуванням вузлів. Все необхідно перевести на водовідштовхуючу змазку. Найбільше навантаження буде припадати на ланцюг. Є велика кількість варіантів, чим можна змастити ланцюг - від звичайного мінерального мастила до спеціалізованих парафінових та графітових сумішей, котрі надовго залишаються у ланках та не допускають потрапляння води всередину.

Переобладнанням велосипеда до зими займаються далеко не всі. Є невелика кількість користувачів, котрі принципово збирають окремий "зимовий" байк в залежності від бюджету та своїх вподобань.

Варіант другий.
Теоретично. Найліпший велосипед для наших реалій це титановий гірській хардтейл з жорсткою титановою вилкою, обладнаний планетарною трансмісією з механічними дисковими гальмами, та, звичайно, з примітивними шифтерами, суцільною проводкою тросів, як до гальм, так і до перемикання.
Зручне широке кермо, встановлене в середньому положенні, не так, як на звичайному гірському хардтейлі, але і не так, як на прогулянкових "диванбайках". Бризковики зі стійками, м'яка гума з антипрокольним шаром, та надійна каретка з титановими чашками та валом. Щось, доречі, в мене вийшов типовий туристичний велосипед. Напевно, туристи щось знають.


Третій варіант.
Максимально бюджетним може бути рішення на сталевій рамі. Знайти якийсь старий велосипед на барахолках, або придбати ашанораму, встановити жорстку вилку, широку гуму, гальма за смаком, можна навіть обідні, але краще хоча б якісь дискові.
Звичайно ж повнорозмірні крила, та максимально "спартанську" трансмісію, можливо навіть використовувати сінгл з натягувачем.

нормальному вивченні ринку та деяких компонентах, котрі можливо "ховає" ваш диван, можна вписати в 100 баксів. І це вже транспортний засіб, на котрому можна буде швидко пересуватися містом, за умови більш-менш нормальних погодних умов.

Звичайно, є варіант чотири, і п'ять, і навіть шість, але це вже буде трохи інше використання, за інших умов ;) Можливо розвинемо цю тему окремо у майбутньому.




Не слід забувати, що все потрібно робити з розумом, пересуватися за складних погодних умов у великому місті - доволі небезпечно, велика кількість авто та завантажені шляхи не дуже привітні для велосипедистів, навіть на підготованих до зими велосипедах. Тож будьте обачні та обережні, не переоцінюйте свої можливості та пересувайтесь велосипедом безпечно ;)