Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Мільярдери на велосипедах

Мільярдери на велосипедах 08.01.2019

Джон Рокфеллер, Річард Бренсон та інші мільярдери на велосипедах.

Багато хто помилково вважає, що "мажори" пересуваються виключно на дорогих автівках і гелікопетрах, як наш колишній президент. Насправді ж багато сучасних мільярдерів, не зважаючи на свій статус і соціальний стан в повсякденному житті із задоволенням катаються на роверах, а дорогі тачки чекають свого часу для ділових поїздок.

Першим шанувальником велосипеда серед мільярдерів можна сміливо вважати американського нафтового магната, засновника компанії Standard Oil Джона Девісон Рокфеллера. Пан Рокфеллер вважається першим офіційним доларовим мільярдером в історії людства. У 1897 році він офіційно вийшов на пенсію і активно зайнявся спортом: грав у гольф і катався на велосипеді.

У Бібліотеці Конгресу США зберігається фотографія, датована 1913 роком на якій зображений Джон Д. Рокфеллер з велосипедом. Особливий інтерес викликає конструкція цього велосипеда - це один з перших велосипедів з валом замість велосипедного ланцюга. Велосипед з валом має більш привабливий дизайн, механічну ефективність нижче традиційного ланцюга і коштував при цьому дорожче звичайного велосипеда. Сповідуючи здоровий спосіб життя, Рокфеллер планував дожити до ста років, але помер від серцевого нападу у віці 97 років - 23 травня 1937 року

Білл Гейтс - найбагатша людина планети за версією журналу Forbes в період з 1996 по 2007 рік, та з 2009 по 2016 рік - в дитинстві, як і багато його однолітків, любив покататися на велосипеді.
Зараз в особистому гаражі Білла Гейтса, розрахованому на 30 машин стоїть чимало дорогих і раритетних автомобілів, але тим не менше один із засновників компанії Microsoft іноді любить згадати молодість і покататися на велосипеді.

Великим шанувальником велоспорту є засновник холдингу Virgin Group сер Річард Чарльз Ніколас Бренсон, Один з найбагатших мешканців Великобританії, статки якого перевищують 5 мільярдів доларів США. Ексцентричний британський мільярдер є справжнім екстремалом і любителем гострих відчуттів: він підкорював небо на повітряній кулі, перетинав Атлантичний Океан на катамарані, встановив рекорд найшвидшого перетину Ла-Маншу на автомобілях-амфібіях і ще неодноразово ризикував життям, погоджуючись на небезпечні авантюри. Цікаво, що в дитинстві Бренсмон страждав від короткозорості і дислексії (нездатність розрізняти букви і цифри), але завдяки своїй наполегливості та зусиллям своєї матері ріс і розвивався цілком нормально. Мати майбутнього мільярдера усіма силами намагалася адаптувати його до реального життя, регулярно влаштовуючи йому жорстокі випробування на виживання. Так, коли Бренсону було 11 років вона вручила йому велосипед і відправила одного до родичів, що жили в сусідньому місті. І хлопчик впорався з цим нелегким завданням.


Любов до велопрогулянок Бренсон не втратив з віком, але на велосипеді воліє ганяти без шолома, за що навіть затримувався поліцією Австралії, однією з небагатьох країн, де обов'язкове носіння шолома під час їзди на велосипеді закріплено законодавчо. Втім, подібна відчайдушність ледь не коштувала Бренсону життя - в 2016 році під час відпочинку на Віргінських островах, він розбився на велосипеді, в результаті чого отримав серйозні травми. Мільярдер необережно наїхав на "лежачого поліцейського" і перелетів через кермо свого велосипеда. "Життя буквально промайнуло перед моїми очима", - зізнався Бренсон вже після госпіталізації.
Потрібно відзначити, що вело ДТП за участю мільярдерів таки трапляються час від часу. Так, наприклад, в січні 2014 року, 71-річного французького мільярдера Бернара Тапі під час велопрогулянки зачепила машина, що призвело до його падіння з ровера. З травмами ніг колишній президент футбольного клубу «Олімпік Марсель» і власник корпорації Adidas був госпіталізований в паризьку лікарню.
Тапі в молоді роки брав участь в гонках «Формула 3» і зберіг захоплення швидкістю і спортом до похилих років. У ЗМІ повідомлялося, що по п'ятницях він часто їздить з Парижа до свого особняка в Іврі-сюр-Сен на велосипеді з електроприводом, долаючи відстань у 30 кілометрів.

Багато власників мільярдних статків, особливо з тих, які швидко розбагатіли на стартапах в останні роки, не тільки катаються на велосипедах заради задоволення, але навіть дістаються на них на роботу. Серед них можна відзначити: засновника та президента компанії польського fashion-гіганта LPP Марека Пехоцкі ; наймолодшого мільярдера в світі Джона Коллісона, одного із засновників IT-компанії Stripe і канадського підприємця Тобіаса Лютке, засновника і генерального директора торгової компанії Shopify, розташованої в Оттаві.

А ось у Марка Цукерберга , одного з розробників і засновників соціальної мережі Facebook, який в січні 2018 року обіймав 5-е місце в списку Forbes зі статком у 70 млрд доларів, «стосунки» з велосипедом не склалися. Хоча він кілька років тому придбав суперсучасний байк, але під час однієї з велопрогулянок Цукерберг впав на землю і зламав собі руку. З тих пір на велосипед він більше не сідає, а педалі крутить на спеціальному велотренажері, оснащеному дисплеєм-тренером.