Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Можливо велосипедні колеса не такі прості як вам здається?

Можливо велосипедні колеса не такі прості як вам здається? 22.11.2017

Як відомо, колесо складається з чотирьох компонентів, кожен з яких впливає на його міцність, вагу та зовнішній вигляд. Коли з колесами на наших велосипедах щось трапляється, ми зазвичай замінюємо якийсь один компонент. І якщо з втулками і ободами та їх властивостями, функціональністю, та характеристиками ще більш-менш зрозуміло то спиці, а тим більше ніпелям приділяється значно менше уваги. По при все,  саме вони складають основу наших коліс. Саме такий девіз має відома фірма Pillar, яка 30 років розробляє нові технології у цій галузі.

Pillar має декілька патентів на передові технології виробництва спиць і ніпелів та виробляє їх вже понад 20 млн щорічно і є одним з основних брендів на ринку поряд з DT Swiss, Sapim та Mach1. Найпоширенішими в Україні є універсальні P 14, посилені PSR, батовані PDB та аеродинамічні PA.
Р14 – класична шприха круглої форми з нержавіючої сталі діаметром 2.0 мм та вагою 6.5 г. Доступна довжина 252-298 мм, яка підходить для зборки коліс діаметром 26”, 27.5”, 29”, 700С. Колір доступний сріблястий або чорний. Рекомендується для заміни стокових спиць колеса при проблемах з постійними вісімками, яйцями  або ламанням.

PSR (Pillar spoke Reinforce) – шприхи з посиленими головками. Найчастіше спиця ламається саме біля головки, через непропорційну концентрацію навантаження. Основа PSR  має діаметр 2.2 мм та  2.0 мм по всій довжині. Це додає 20% до міцності порівняно з Р14. Шприхи PSR виробляються без збільшення ваги, це знизило до мінімуму можливість ламання у вузлі втулка-шприха. Технологія дозволяє використовувати PSR не тільки для крос-кантрі, туризму, а й для даунхіла та фрірайда. На вибір представлені кольори сріблястий та чорний.

PDB – шприха з технологією подвійного батування холодної ковки. Батування – це технологія виробництва шприх, яка полягає у використанні перемінної товщини, яка знижує навантаження на головку чи ніпель, розподіляє його по всій довжині та зменшує вагу. Спиці PDB має товщину по 2.0 мм біля голівки та в області різьби, 1.8 мм на основній довжині та вагу 5.7 г. Доступні сріблястий та чорний кольори. Застосовується при збиранні шосейних або МТВ вілсетів.

PA – еластична аероспиця, виготовлена за технологією холодної ковки, діаметром 1.0 мм з шириною плоскої частини 2.3мм, 2.8 мм або 3.2 мм залежно від моделі. Аеродинамічний профіль дозволяє значно зменшити опір повітря на високій швидкості, що дає перевагу у гонках крос-кантрі та шосе. Серед доступних кольорів є: срібляста класика та стильний чорний.


Але шприхи — це половина справи. Не менш важливо, які ніпелі будуть використовуватись у парі з ними. Невідповідна якість може звести нанівець усі намагання зібрати по-справжньому легкі та міцні колеса. Pillar має дві основні запатентовані технології – TAF та TG. Thread Angle Fixed (TAF) – спеціальний профіль внутрішньої різьби, який усуває можливість виривання спиці з ніпеля або її руйнування при нерадіальнії збірці у 2 чи 3 хрести. Taper Grip Nipple (TG) — технологія продовження різьби в головці ніпеля зі звуженням у 7°. Спиці при закручуванні у ніпель прорізає необхідний простір і тримається у ньому як клин. Це значно краще впливає на міцність з’єднання між спицею, ніпелем та ободом.
Виробник пропонує декілька типів ніпелів для найпоширенішої товщини спиці у 2.0 мм.

PB 15 – сталевий ніпель класичної форми калібру 15G. Варіації довжини – 12, 14, 16, 20 мм, вага 0,95 г. 

PT 735 – алюмінієва версія класичного ніпеля вагою всього 0,3 г.

PB 15 H – ніпель з шестигранним вирізом, монтується за допомогою насадки. Доступна довжина 12,14,16 мм, вага 0,95 г.

PT 735 H – алюмінієвий аналог ніпеля з шестигранним вирізом вагою 0,32 г.

DSN – ніпель розрахований на монтування спеціальним інструментом, має сталеву (1,2 г) та алюмінієву (0,4 г) версії довжиною 14.4, 16 або 18 мм

Варто також пам’ятати, що алюмінієві ніпелі попри свою перевагу у вазі мають свої обмеження у використанні. Алюміній дуже погано переживає зимове катання, коли дороги засипані сіллю та реагентами. В такому разі, як показує практика такі ніпелі живуть один сезон. Через закисання таких ніпелів неможливо вирівняти колесо або демонтувати спиці. Веломайстерні навіть змушені вирізати їх болгаркою через з’єднання між собою металами.


Сайт виробника: http://www.pillarspoke.com/

Придбати продукцію Pillar можна тут.