Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Що таке шатуни типу "компакт"?

Що таке шатуни типу "компакт"? 21.01.2019

Малі зірочки зроблені для легшого педалювання

Шатуни "компакт" використовуються на шосейних байках з відносно невеликими зірочками, які забезпечують легше педалювання. Тоді як "стандартні" шатуни мають велику зірочку на 53 зубці а малу на 39, шатуни "компакт" використовують зірочки із 50 та 34 зубцями, відповідно.

Ці менші (або легші) передачі значно полегшують можливості підйому на схили, дозволяючи крутити педалі трохи швидше долаючи ту саму відстань як і на "стандартній" системі.

Чому компакт?

Як підказує назва - шатуни "компакт" - це зменшена версія стандартних шатунів. Проте, розміри не торкаються довжини самих шатунів, а от розміри "павука" з 5 "лапками", які тримають зірки - менші. Менший "павук" дозволяє встановити менші зірки.

Шатуни "компакт" - легша альтернатива потрійним шатунам, система яких має три зірочки, які забезпечують широкий діапазон передач. Хоча насьогодні вони менш популярні, "тріпли" ставлять на велосипед райдери, які потребують максимально низьких передач для підйомів. Та все ж, компактні шатуни легші за потрійні і так само забезпечують легші передачі за "стандарт".

Передачі працюють завдяки відношенням важелів на зірочках, поєднуючись в систему з передніх і задніх зірочок. Чим більше співвідношення, тим більшу швидкість ви зможете розвинути з відповідним каденсом. Менше співвідношення буде означати менший важіль (момент) що розвине колесо, а це вплине на зусилля педалювання - воно знизиться.

Шатуни "компакт" забезпечують менший діапазон передач за "стандарт"

 

Чи можу я встановити зірочки "компакт" на шатуни "стандарт"?

Ні. Шатуни мають особлвий визначений діаметр кола отворів (болтів), або BCD (bolt circle diameter), який повинен співпадати з відповідним BCD зірки. "Стандартні" шатуни зазвичай мають BCD 130 мм і, зазвичай, ви не можете встановити зірку меншу за 38 зубців. Тоді як шатуни "компакт" з діаметром BCD 110 мм можуть тримати зірку до 33 зубців.

Однак, ви можете встановити дещо більшу велику зірку на шатуни "компакт". Комбінація 52/36T є досить популярною серед користувачів, що поєднує достатнє передаткове співвідношення для швидкості з можливістю легше заїжджати вгору.


Шатуни компакт мають BCD 110 а отже, мають менший діапазон зірок. Шатуни "стандарт" мають BCD 130 мм та більші зірочки

Запам'ятайте також те, що сучасні зірочки зазвичай розробляються таким чином, щоб поєднуватись парно, тож якщо ви задумаєтесь встановити якусь нестандартну комбінацію зірочок (наприклад, 33/53Т), приготуйтесь що перемикання може дуже погіршитись.

Яка різниця у відчуттях від "стандартних" та "компактних" зірочок?

Між стандартними і компактними шатунами існує достатня кількість "перекриттів". Якщо поглянути на таблицю "gear-inch" (дюйми передачі), яка показує "розмір передачі" поєднанням відповідних зірочок шатунів з задніми зірочками.

В основному, шатуни "компакт" означають легше відчуття під час підйому, але ви позбудетесь крайніх швидкісних передач, яких може не вистачати. Більшість райдерів досить рідко використовують крайні передачі на стандартних шатунах (коли спереду ланцюг на зірці з 53 зубцями а ззаду - 11), окрім випадків швидкого педалювання на спуску. Зверність увагу на те, які передачі ви використовуєте під час їзди — і спробуйте відчути чи бракує високих або низьких передач — щоб визначити яку систему обрати: "компакт" чи "стандарт" саме для себе.


Джерело