Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Shimano Dura-Ace R9200: які очікування від флагмансього шосейного групсета нового покоління?

Shimano Dura-Ace R9200: які очікування від флагмансього шосейного групсета нового покоління? 12.11.2019

Чи стане Shimano 12-швидкісним на шосейниках? Чи буде Di2 безпровідним?

 

Shimano досить послідовні у життєвих циклах продукції, і, дотримуючись звичної схеми, здається великою ймовірністю, що ми побачимо запуск нового 12-ти швидкісного групсету Dura-Ace у 2020 році, швидше за все, під назвою Dura-Ace R9200.

Нинішній 11-ступінчастий Dura-Ace R9100 - це неймовірно досконалий групсет у всіх своїх модифікаціях (дискові, обідні, електронні, механічні…), і можна пробачити думки про те, що серйозні поліпшення малоймовірні.

Тим не менше, ми заінтриговані тим, що Shimano готує на 2020 рік. Чи перейде Shimano на 12 швидкостей в шосе? Чи буде нова система Dura-Ace Di2 частково чи цілком безпровідною? Які ще неймовірні технології можуть бути представлені?

За традицією, Shimano нічого нам не розповість з цього приводу, тож, нижче наведемо наші сподівання і мої особисті побажання, щодо особливостей, засновані на доповідях Shimano і особистій оцінці ринку шосейних велосипедів.

1. Dura-Ace R9200 матиме 12 швидкостей
Simano представили 12-швидкісну втулку Micro Spline для XTR M9100

Зважаючи на те, що Shimano вже має 12-швідкісну систему у своєму мтб групсеті XTR M9100, та обидва Sram і Campagnolo вже додали дванадцяту зірку до своїх шосейників, видається цілком очікуваним, що наступне покоління Dura-Ace піде цим шляхом.

Таке нововведення матиме відчутні наслідки для групсету в цілому, оскільки це означатиме остаточну відмову від втулок Hyperglide, імовірно, на користь конструкції Micro Spline, яка була запущена з XTR M9100 у 2018 році.

Це дозволить використовувати маленькі зірки на 10 зубців в касеті, що з недавніх пір прийнято для мтб систем SLX та XT.

Перехід на 12 швидкостей - добра новина, якщо ви шукаєте більш щільне положення зірок на касеті або ширший діапазон, однак це, звичайно, означає, що більшість коліс не будуть сумісними.

Звичайно, ви й не знали, що Shimano можуть перескочити прямо до 14-швидкісної трансмісії.

2. Dura-Ace R9200 все ще буде доступна у механічній, Di2, гідравлічній та обідній версії гальм

SRAM, здається, вже зовсім покинули механічні перемикачі, а їхні обідні гальма більше скидаються на бідного родича - нові групсети RED та Force AXS - виключно електронні, та все ще не має опції гальм з дірект-маунт, який би пасував до групсету.

Я не бачу, щоб Shimano чинили так само. Dura-Ace - це флагман з довгою історією і завжди був взірцем найкращого механічного перемикання, яке могли запропонувати інженери компанії.

Аналогічно, доки дискові гальма набирають популярності, певна кількість професнійх райдерів та аматорів продовжують використовувати обідні гальма, і Shimano не стане цілком їх витісняти.

Дні полічені, але я не впевнений що Shimano готові відмовитися від обідних гальм

Допоки механічні шосейні групсети складають ядро напрямку Shimano, разом з доступним кожному групсетом 105, та виробники велосипедів продовжать виробляти топові версії байків з обідними гальмами, я вважаю, що механічна трансмісія і обідні гальма залишаться, як опція на топовому рівні.

Інакше кажучи, ймовірно, що одна або декілька змін в групсеті можуть бути відхилені. Dura-Ace R9100 доступна в чотирьох версіях (R9100 механіка/обідні гальма, R9120 механіка/дискові гальма, R9150 Di2/обідні гальма, R9170 Di2/дискові гальма).

Можливо, що R9200 може обійтися без, скажімо, варіанту R9220 механіка/дискові гальма, але Shimano, як правило, любить охоплювати всі сфери, тому я сумніваюся з цього приводу.

3. Dura-Ace R9200 не буде цілком бездротовою

Не секрет, що бездротові системи SRAM надають чудового “чистого” вигляду

Ми знаємо, що Shimano подали патенти на безпровідні компоненти, але я не думаю, що наступне покоління Dura-Ace Di2 буде бездротовим, принаймні, не повністю.

Перехід на бездротову систему означатиме фундаментальні зміни в роботі Di2 і початком кінця для існування екосистеми E-Tube, яка інтегрується з системою е-байків STEPS.

Поточна система Di2 (не каламбур) працює від однієї великої батареї, з компонентами, з'єднаними у комутаційних коробках - як правило, одна біля штока і одна всередині рами.

Відсутність проводів змусить розділити батареї і прийняти нові стандарти комутації.

Звичайно, існує прецендент починати все з чистого листа - коли Shimano запустили другий групсет Di2 в Ultegra 6770, оригінальний Dura-Ace 7970 Di2 залишився самотнім, без жодної можливості взаємозаміни.

Ймовірно, найбільш вірогідним сценарієм для R9250/R9270 є напівпровідний дизайн, де перемикачі фізично з'єднані з основною батареєю та передатчиком, а шифтери поєднані з ними безпровідним способом.


Типовий сетап Di2 виглядає приблизно так - чи можна це упорядкувати?

В будь-якому випадку, певне упорядкування існуючої системи електропроводки, безумовно, має сенс. В поточних наборах Di2, велосипед може мати дві розподільчі коробки та точку зарядки на кермі.

Дещо з цього може набути розвитку, з вдумливим інженерним підходом.

4. Dura-Ace R9200 буде преміальним продуктом, націленим, перш за все, на шосейних гонщиків

Групсети нижчого рівня зазвичай мають специфікації, розраховані на аматорів, Dura-Ace історично тримався осторонь, завжди сфокусований на гонщиках.

В минулі роки, наприклад, задні перемикачі Ultegra розроблялися для роботи з касетами до 34T, тоді як Dura-Ace ніколи не підтримували зірки більше за 30T.

Аналогічно, спочатку Shimano відмовлялися від додавання дискових гальм на Dura-Ace, в той час, коли професіонали ексклюзивно їздили з обідними гальмами, натомість пропонуючи їх, як несерійні компоненти номінально на рівні Ultegra.

Але це тривало до тих пір, поки не була представлена серія Dura-Ace R9100 і диски не стали частиною флагмансього групсету.

Коли Shimano представили компоненти GRX для гравійників, було вирішено не пропонувати їх на рівні Dura-Ace

Зовсім недавно Shimano переключився на сінгли 1х для шосейників та гревелів, з запуском своїх компонентів GRX, які досягли рівня, еквівалентного Ultegra RX800.

5. Шатуни Dura-Ace R9200 будуть леговані і матимуть тільки 2 зірки.

Shimano вже робили дабли на карбоні, але я передбачаю, що наступне покоління Dura-Ace буде з алюмінієвого сплаву

У минулому, Shimano орієнтувалися на карбонові шатуни і фактично запустили карбонову версію Dura-Ace 7800 ще в 2007 році, але згодом бренд зосередився виключно на алюмінієвих шатунах, випускаючи все досконаліші версії Hollowtech II.

Схоже, що цей тренд збережеться і для шатунів R9200, хоча ми отримали уявлення про альтернативне майбутнє, з вражаючою новою конструкцією шатуна, що маячила в патенті, поданим Shimano.

Що виглядяє найвірогіднішим - це зміщення доступних співвідношень, як це було з 12-швидкісним групсетом SRAM AXS.

Якщо Shimano прийме зірку 10T, буде логічно поєднувати її з меншими зірками шатунів, можливо, щось на кшталт шатунів SRAM X-Range 50/37T, 48/35T та 46/33T.

Shimano запатентували такий радикальний вигляд шатунів

Припустиме, що в 12-швидкісних трансмісіях, Shimano можуть перейти до зірок шатунів типу дірект-маунт, як це вже відбулося в групсеті XTR, але я не вважаю, що це станеться.

Дірект-маунт (пряме встановлення) пропонує вишуканий спосіб підтримувати обидві синглові та даблові трансмісії на одній платформі шатунів, а також розмаїття зірок шатунів - адже, BCD не є проблемою - але я маю сумніви, що натсупне покоління Dura-Ace взагалі запропонує нам варіант 1x.

Професійні гонщики не проявляють великого ентузіазму, щодо синглу на шосе, тож пропозиція 1х не буде вписуватися в гоночний характер Dura-Ace.

Буде чесно сказати, що система 1х на чисто шосейних роверах має місце

Тим більше, Shimano нещодавно представили систему GRX для грейвелів, яка пропонує 1х, тому додати таку опцію до виключно шосейного групсету матиме досить заплутаний вигляд, при нинішньому підході.

Цікавим побічним ефектом Dura-Ace, який матиме дабл на 12 швидкостей, буде те, що бренд тоді пропонував би трансмісії 1х11 і 2х12, але не 1х12. Однак безперечно, 12-ти швидкісні компоненти GRX будуть випущені досить вчасно.

Наступний момент - діаметр вала шатуна; де інші виробники зосередились на 30-мм стандарті, Shimano чітко дотримується 24 мм, що полегшує проблеми сумісності.

Я не вважаю, що це зазнає змін - Shimano довели, що вони можуть робити надзвичайно жорсткі шатуни з 24 мм валом, і відхід від цього стандарту матиме подальші наслідки для конструкції каретки, що поставить Dura-Ace абсолютно всупереч решті систем Shimano.

6. Dura-Ace R9200 гальмуватиме ще краще, але ви можете і не помітити цього

Нинішнє покоління гідравлічних ручок Shimano пропонує більш широкий діапазон регулювання, порівняно з першою хвилею компонентів шосейних дискових гальм, і гальмування відбувається дуже, дуже добре.

В дійсності, будь-які вдосконалення на цьому фронті будуть поступовими, але можливо, що діапазон коригування може бути додатково збільшений або навіть відбуватися без інструментів, хоча останнє здається малоймовірним.

Simano запозичили Servo Wave від своїх гірських байків для версіі Di2 в GRX

Нові важелі GRX Di2 використовують конструкцію Shimano Servo Wave, для кращого гальмування на бездоріжжі. Servo Wave створює нелінійний взаємозв'язок між ходом гальмівної ручки і колодками, покращуючи модуляцію наприкінці ходу.

Втім, спірне питання, чи принесе конкретно цей підхід користь на шосе, але я міг би припустити, що Shimano прагне покращити контроль над гальмуванням, без докладання сили.

7. Shimano створить щось інше

Shimano не виглядають, як такі, що граються у перегони зі SRAM і Campagnolo. Існує сильний стимул для бренду, аби виступити в абсолютно новому напрямку, щоб відмежуватися від конкуренції.

Здається, це може відбутися на технологічному та інтеграційному напрямі. В останні роки Shimano подали кілька цікавих патентів, включаючи, наприклад, такий, що описує систему службових індикаторів для велосипедів, які відображають інформацію для гонщика приблизно так само, як сучасний автомобіль повідомляє свого власника, коли настав час обслуговування, наприклад, заміна моторного мастила або гальмівних колодок.

Така система, швидше за все, з’явиться на більш повсякденних велосипедах (та електро-байках), ніж на гоночних машинах, для яких, призначений Dura-Ace, але все-таки це цікаво.

Більш високий рівень інтеграції видається неминучим для Dura-Ace Di2. R9100 представив Synchro Shifting, з кнопками, що можуть налаштовуватися користувачем на перемикачах та інтеграцією з Garmin, і Shimano тепер пропонує модуль Bluetooth для прямого зв'язку з вашим телефоном.

Очікується деяка подальша еволюція цього універсального підходу, можливо, завдяки більш досконалій інтеграції лічильника потужності та кращій взаємодії зі сторонніми пристроями.

Мої побажання щодо Dura-Ace 2020

Перш за все, я хотів би, щоб Shimano наважилися на наступне покоління свого флагманського шосейного групсету. Це компанія, яка придумала пневматичні перемикачі та сандалі SPD заради сміху!

І хоча я не думаю, що це станеться, мені б хотілося, щоб бренд став повністю бездротовим з Dura-Ace R9200.

Збирати велосипед на SRAM eTap - досить захопливо, без тросів перемикання (або дротів), які б проходили по рамі, і немає окремого акумулятора для встановлення.

eTap забезпечує ідеально чисту конструкцію, і подібне цьому просто неможливе з поточними групсетами Shimano.

Я щиро вірю, що Dura-Ace 9000 - один з найдосконаліших, коли-небудь створених, групсетів

Щодо естетичного аспекту, я вважаю, Shimano могли б бути більш сміливими. Я схильний до думки, що Dura-Ace 9000 був одним з найкрасивіших, коли-небудь створених, групсетів, з його гострими лініями та чіткими двотонними акцентами. Коли він був презентований, то не був схожим ні на що інше на ринку.

З іншого боку, Dura-Ace R9100, був набагато консервативнішим у своєму дизайні. Це до сих пір гарний набір компонентів, але переважно чорна кольорова гамма (є трохи тонкого згасання) просто не на стільки радикальна і приваблива.

Я хочу, щоб Shimano випустив щось одночасно гарне і нове в наступному поколінні.

Джерело - BikeRadar