Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Trek Top Fuel (2020) - новий вимір крос-кантрі

Trek Top Fuel (2020) - новий вимір крос-кантрі 07.10.2019

Trek представили нову генерацію підвіса для крос-кантрі – знайомтеся із Trek Top Fuel, з колекції 2020

Trek скидає завісу з нового покоління гоночного двопідвіса XC/maraton – Top Fuel отримує виразний трейловий характер, 120мм ходу вилки та 115мм позаду.

Trek представив нову версію відомої моделі для XC – мова, звісно, про славного Top Fuel. Компанія з Вісконсина запровадила цілий ряд змін, актуалізуючи світові тренди і ще більше пристосовуючись до найскладніших трас XC та МТБ марафонів. Велосипед набув трейлового характеру, хоча основною його характеристикою має бути динаміка і гоночна хватка у керуванні і здобуванні призових місць. Що Trek вдосконалили, у порівнянні з попередьою версією Top Fuel, яка неодноразово здобувала кубки світу?

Нові вимоги до крос-кантрійного велосипеду

Напрям, в якому рухається Trek, не дивує. Зазвичай, всі виробники перевіряють, аби їхні XC ровери були стабільні на складних трасах і впевнено поводилися на шляхах, всіяних камінням та коріннями. Прогресивна геометрія, подовження верхньої труби і скорочення виносів, пом’якшення куту рульового стакану чи додаткові маніпуляції з трейлом велосипеда, шляхом зміни офсету вилки. Інженери роблять все можливе, аби зрештою отримати верткий, динамічний, легкий і добре керований велосипед, який одночасно дасть собі раду і на трасах типу ендуро. Чудово – для нас, користувачів, це добрі новини – краща керованість на трасі і ті ж самі гоночні можливості! Зрештою, з’являються зміни, які викликані двома чинниками. По-перше, вимагають цього все складніші траси XCO та МТБ марафонів, а також більші вимоги від спортсменів, з огляду на конкретні заїзди. По-друге, щоразу кращий розвиток технології виробництва карбонових та алюмінієвих рам дозволяє досягнути неймовірних ефектів і поєднати два різні світи - добру їзду вгору та вниз. Враховуючи повне охоплення гоночного сегменту трансмісією 1х, яка додатково дозволяє скоротити задній трикутник, або факт, що буст став стандартом в крос-кантрі, видно, що сегмент XC/XCM починає щоразу сміливіше брати найхардкорніші спуски.

Що нового в Top Fuel?

Trek запропонував багато всього. Мало того, що дуже пом’якшив геометрію, але і збільшив хід обох амортизаторів. Отже, маємо типову прогресивну геометрію, верхня труба стала довшою, а кут рульового стакана згладжений – 68 градусів у високому положенні і можливість зменшення до 67,5 градусів в низькому положенні (регулювання відбувається вже відомим Mino Link). Хід переднього амортизатора має 120мм, а задній отримав 115мм. Це багато! Увагу також привертає зворотне кріплення амортизатора, в порівнянні з попередньою генерацією. Одночасно низька рульова і заводський винос з кутом 13 градусів, якщо встановимо його в мінус, забезпечують типову кантрійну посадку, реактивну, таку, що добре вводить велосипед в найкрутіші повороти і добре навантажений перед, для здолання найкрутіших підйомів. З іншого боку, 13 градусів на плюс забезпечують впевнену трейлову посадку. Запас ходу і той факт, що нова конструкція має покришки шириною аж 2.4” означає, що у вправних руках цей ровер проїде і пролетить все. Trek запевняє – і з огляду на цифри, складно в цьому не вірити – що новий Top Fuel чудово показує себе, як на гоночній трасі, так і на простій гірській прогулянці, або амбітній трейловій покатенці. Нова рама отримала деякі елементи, за конструкцією подібні до тих, які ми бачимо на AM машинах американського виробника. Маємо тут: нижню трубу Straight Shot, яка забезпечує більшу жорсткість, а також захист рами Knock Block, який оберігає її від ударів кермом та короною вилки. Знайдемо тут також відоме з попередніх генерацій Top Fuel рішення. Мова йде про Mino Link, або систему прокладки кабелів Cable Freak, який допоможе прокласти троси і гідролінії в найкращий для користувача спосіб. Важлива інформація – всі моделі мають встановлений з заводу дропер – чи це не ознака часу?


Top Fuel – модельний ряд 2020

Trek представили 5 моделей в різній комплектації, в тому числі з карбоновими рамами.

Trek Top Fuel 9.9 AXS

Топова версія Top Fuel побудована на карбоновій рамі OCLV Mountain. Ровер оснащений всім найкращим, що доступне на ринку. Електронний бездротовий групсет SRAM Eagle AXS і підсиділ Rock Shox Reverb AXS. За амортизацію відповідає Rock Shox, також зі стайні SRAM. Pike з повітряною пружиною Debon Air попереду і задній амортизатор Deluxe. Велосипед котить на карбонових колесах Bontrager Kovee Pro 30, а за управління амортизацією з керма відповідає манетка TwistLoc. Відмінне гальмування забезпечують гальма Sram Level Ultimate з карбоновими важелями.


Trek Top Fuel 9.9 AXS


Trek Top Fuel 9.9

Гоночна версія карбонового байка заснована на механічному групсеті SRAM XX1 Eagle, а також амортизації Fox. Маємо тут Fox Factory 34 Step-Cast Float попереду та Fox Factory Float позаду. Вілсети Bontrager Kovee Pro 30, гальма Sram Level Ultimate з карбоновими важелями та дропер, регульований Bontrager Lite Elite.

Trek Top Fuel 9.9

Trek Top Fuel 9.8

Цілком функціональна і, при цьому, більш бюджетна модель 9.8 зібрана на рамі OCLV і амортизації наданою Fox (вилка Fox Performance 34 Step-Cast Float з демпфером GRIP, задній амортизатор Fox Performance Float). Колеса – все ті ж карбонові Bontrager Kovee 30, з тим же регулятором Elite але в дешевшій версії. Трансмісія – та ж сама 1х12 Eagle, але в базовій версії GX. За контроль швидкості на складній трасі відповідають перевірені гальма Shimano SLX. Тішить, що незважаючи на обмеження рівня обвісу для привабливості ціни, кермо все ще карбонове. Стандартний в Top Fuel’ах дропер в цьому випадку вже Bontrager Line. Цікавим також є заспокоювач ланцюга, який в цій версії встановлений, а в механічному Eagle у версії 9.9 – вже ні.


Trek Top Fuel 9.8

Trek Top Fuel 9.7

Найдешевший карбоновий Top Fuel, оснащений амортизатором Fox Factory Float і вилкою Rock Shox Reba. Колеса вже Kovee Comp 23, хоча і алюмінієві, але сучасні, з широкими ободами. Трансмісія – 12-швидкісний SRAM NX. 1х12 це, правда, вже не Eagle, де касета має набір зірок від 11 до 50 зубців і має менший діапазон положень, але при правильно підібраній зірці все ще добре справляється з поїздками в горах. Ця версія, звичайно, має дропер, а решта компонентів – базові, але перевірені моделі з колеції Bontrager. За гальмування відповідає Shimano MT500.

Trek Top Fuel 9.7

Trek Top Fuel 8

Алюмінієва модель гоночного підвіса вражає цікавою рамою. Той факт, що вдалося отримати таку низьку рульову з алюмінію, викликає захоплення і демонструє, що ця рама – справжнє конструкторське диво. За прийнятну ціну можна купити обладнання, яке має спільну ДНК з моделлю, котра скоро напевне стане гоночною бронею, в руках і ногах спортсменів. Алюмінієва версія оснащена так само, як і модель 9.7, а нижча ціна спричинена різницею у вартості виготовлення самої рами. Top Fuel 8 – це цікава опція для початківців в марафонах, а також гарний варіант для тих, хто шукає, перш за все, доброго керування і роботи навіски, і трактуватимуть цей ровер, скоріше, як прогулянковий, аніж гоночний.


Trek Top Fuel 8


Джерело - BikeWorld