Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Все що потрібно знати про мультитули SuperB!

Все що потрібно знати про мультитули SuperB! 30.05.2019

Мультитул для велосипеда — найчисленніший вид інструментів. Зйомників касети в асортименті одного бренда може бути два чи три, і відрізнятися вони будуть лише наявністю ручки... або не наявністю.  А ось мультитулів в асортименті буває близько двадцяти і більше.

Давайте ж розберемося в чому їхня різниця.

Коли людина приходить в магазин, вона вибирає інструмент за залишковим принципом, або керується порадою консультанта, який поставить зустрічне питання про мету використання і тип велосипеда. Вузли на велосипеді стандартизовані і в більшості випадків можна обмежитися використанням шестигранників на 2, 4, 5, 6 та іноді 8 мм. З'єднання під 10-мм шестигранник зустрічається лише в барабані Shimano, який навряд чи комусь доведеться розбирати в полі, а якщо довелось, то настав час серйозно переглянути ставлення до сервісу свого залізного коня.

 

Для вірного вибору потрібно визначитися, як і де ви будете їздити, які ситуації траплялися з вами і як ви вирішували проблеми на місці, щоб зрозуміти, який набір інструментів стане у пригоді.

 

Мультифункційні інструменти можна поділити на гурти за форм-фактором, набором функцій та за конструкцією.

 

З першим варіантом все, наче, зрозуміло: якщо ви ретельно обслуговуєте велосипед і впевнені, що в дорозі з ним нічого страшного не буде, можна задовольнитися компактним мультиком. В ньому буде близько 6 функцій, де до шестигранників додаються пряма викрутка та викрутка під хрест Phillips recess. Болти з такими голівками на велосипеді зустрічаються на перемикачах. Вони виконують функцію обмежувачів ходу (позначки H/L), аби ланцюг не зіскакував в момент перемикання. Компактна модель TB-9865, наприклад, додатково має в наборі спицний ключ 3,2 мм.

Стандарт Phillips recess був розроблений на початку XX сторіччя для того, щоб при великому обертальному моменті біта викрутки вискакувала назовні, аби гвинту не відірвало голівку, коли він застрягає. Велосипедистові від цього користі мало, адже коли перемикач забивається піском та брудом, провернути такий гвинт буває важко. В критичний момент викрутка вискакує з шліця і пошкоджує його. Незрозуміло, чому кріплення під цей стандарт все ще використовуються на велосипедах, адже корисний він скоріше в будівництві.

 

Втім, люди люблять мультитули за користь і в побутових справах — саме завдяки наявності викруток під плаский та хрестовий шліци. Мультитул з мінімумом функцій поміщається в будь-яку кишеню і не займає багато місця в підсідельній сумці. Модель SuperB TB-FD05 можна повісити на ключі, як брелок.

 

Набір функцій підбирається під ваші конкретні умови використання і тут абищо порадити важко. Скільки людей — стільки й потреб.

 

Мультитули з розширеним набором функцій своїм виглядом нагадують швейцарський ніж. В них схожа продовгувата форма, яка зручно лягає в долоню, вони товсті, мають відчутну вагу і їх навряд чи зручно носити в кишені, але завдяки багатому набору інструментів, такий мультифункційний інструмент допоможе здійснити посильний ремонт далеко від цивілізації.

 

Розглянемо, наприклад, SuperB TB-FD40. На його борту є шестигранники 2 мм (для гальмівних каліперів на шосейних велосипедах), 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 мм, дві викрутки (+ та -, біти, до речі, зйомні, якщо у вас є власні, можна комбінувати), Torx® 25 для болтів на роторі дискового гальма, ключі для ніпелів спиць шириною 3.2, 3.3 та 3.5 мм, дві маленькі бортувальні лопатки з пластику індустріальної якості, які пристібаються збоку, а також витискач ланцюга. З таким комбайном легко впоратись з несподіваними проблемами у подорожі. Більшість велосипедистів, що правда, рідко користуються повним набором функцій, але, скажімо, головна "фішка" мультитула — витискач ланцюга, є двигуном продажів подібних інструментів, оскільки позбавляє необхідності брати у поїздку габаритний та важкий професійний. Кожний велосипедист хоча б раз у житті мав проблеми із ланцюгом під час поїздки. Знайомо наскільки важко забивати пін цеглиною? 


Для користувачів фіксів та сінглспідів (однієї швидкості) SuperB створила корисний мультитул з ріжковим ключем на 15 мм — TB-FD55. До появи цього інструменту власникам сінглів доводилось возити ключ на 15 на додаток до, власне, мультитулу, адже без нього неможливо зняти заднє колесо після проколу. Окремий ключ має довший важіль, що дозволяє прикладати більшу силу, але возити з собою його вкрай незручно. Мультифункційний інструмент TB-FD55, нарешті, позбавляє від цієї мороки. В наборі також є витискач ланцюга, ключі під шестигранники 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 мм, два ключа Torx® 25 та 30, спицний ключ, інструмент для розведення колодок та відкривачка.

 

За конструкцією мультитули поділяються на три види: "швейцарський ніж" з двома вісями, Т-подібні та складані корпусні.

 

Мультитули першого типу зручні тим, що до їх бортів можна пристібнути дві бортувальні лопатки, якщо таку можливість виробник передбачив конструктивно (присутні в моделях TB-FD10 та TB-FD30). Вони дешеві, жала інструментів в них мають велику довжину (що зручно). Недолік такої конструкції полягає в тому, що при спробі відкрутити заїржавілий болт, страждає цілісність конструкції самого мультитула. Чим більше функцій в ньому — тим об’ємнішою стає конструкція. Бокові пластини починають ковзати одна проти іншої. До речі, саме за цієї причини вузенький 11-швидкісний ланцюг міцніший за ширші сімку або вісімку.

 

Для силової роботи є спеціальні Т-подібні мультитули. Вони мають не дві, а три вісі, завдяки чому конструкція набуває жорсткості, якої не вистачає "швейцарському ножу". В моделі TB-FD28 бокові пластини двокомпонентні, зовнішня фрезерована для зниження ваги, а TB-FD18 не має внутрішньої пластини, лише рамку. Жала інструментів короткі і компактно складаються всередину. В наборі є стандартні шестигранники, Torx® та шліцьові викрутки.


Для тих, хто рахує кожний грам (професійні спортсмени, шосейники та туристи), створено складаний убер-комбайн TB-FD45 з алюмінієвим корпусом. Маючи аж 21 інструмент, він також є й найкомпактнішою моделлю в лінійці SuperB при габаритах 57х40х10 мм. До його складу входять шестигранники 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 мм, Torx® 25, викрутки (+ та -), дві бортувальні лопатки, ключі для спиць на 3.2 та 3.5 мм, витискач ланцюга та купа накидних ключів від 5 до 14 мм з кроком 1 мм. Вся ця «радість» важить всього 110 грамів і легко ховається в найменшу кишеню велофутболки або в кишеню на нагрудній лямці рюкзака.

Інструменти SuperB вироблені з високоякісної хромованадієвої сталі і витримають всі тортури, які ви їм приготуєте. Матеріал не "пластиліновий" і не крихкий від надмірної закалки — як раз такий, як треба. Автор статті викрутив застряглу педаль, приклавши вагу всього тіла, а це 85+ кг. Не вистачало довжини важеля, а трубу на мультитул не натягнеш. Мультик в цей момент помітно скрутився, але сталь на шліцах залишилась неушкодженою.