Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Знімайте Di2, я хочу Shimano Airlines!

Знімайте Di2, я хочу Shimano Airlines! 30.12.2018

Новий комплект дещо забутого групсету, який працює на повітрі знайдено у продажі за 2.700$

Те, що прийшло до MTB в кінці 90-их - з "золотої ери" химерних та інноваційних технологій - можна придбати на eBay.

Задній механізм досить сильно відрізняється від знайомого нам

Розроблений в першу чергу для використання на даунхільних байках того часу, Shimano Arilines мала унікальну систему, яка використовувала зтиснуте повітря для керування заднім 7-швидкісним перемикачем.

Відгуки різняться, але у відповідності до прес-релізу системи — який, до речі, досі доступний для перегляду на недавно померлому ресурсі BikeMagic — кожен резервуар об'ємом 300 см2, достатні для забезпечення до 400 перемикань. А дані резервуари можна поповнювати звичайним насосом.

Здавалося б, що резервуар можна розмістити в різноманітних місцях, проте технічна документація Shimano — яка, що примітно, досі доступна онлайн — радить кріпити резервуар зверху або знизу нижньої труби. 


Шифтери працюють аналогічно SRAM eTap

Так само як і у SRAM eTap, механізмом керування виступають два важелі: правий важіль скидає ланцюг по касеті, а лівий - закидує вверх і все це контролюється регулятором, який налаштовується. Майже як керувальний розгалужувач Di2... але з повітрям.


У відповідності до Disraeli Gears — які створили дивовижний добірник, як онлайн-енциклопедію по задніх перемикачах — Shimano обрали розробку такої системи, тому що компресійні шланги для повітря, що використовує система, легко вигинаються на двопідвісних байках з великим ходом підвіски.

Власний маркетинговий буклет Shimano, який також доступний до перегляду на тому самому Disraeli Gears, теж обіціяють, що єдиний поштовх важеля ініціює зміну передачі, що дозволяє зконцентруватись на гонці.



Касета виглядає майже так само як і остання касета SRAM для 7 швидкостей

 

Досить унікальна на той час система Shimano Airlines була оптимізована виключно для конфігурації з однією зіркою спереду та 7-швидкісною даунхільною касетою ззаду.

Касета трансмісії витримана у відзначній подібності до касети SRAM PG-720 зі збільшеним вбудованим спейсером, який захищає спиці від ланцюга.


Демонстрацію роботи даної системи можна побачити тут.