Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Нарешті Trek представили абсолютно новий концепт - Supercaliber

Нарешті Trek представили абсолютно новий концепт - Supercaliber 17.02.2023

Ні для кого було новиною, що велосипедний виробник Trek готував для нас якусь цікаву нову модель. Практично весь змагальний сезон команда використовувала серійний прототип, з закритим від глядачів амортизаційним вузлом. Так от нещодавно, на минулому етапі кубку світу у Канаді "залізну завісу " було знято. І всі побачили новий "софтейл" від Trek - Supercaliber.

Велосипед став на заміну TOP Fuel, котрий також нещодавно був змінений та отримав більше ходу підвіски. Тепер Supercaliber виступає в якості основного двопідвісного велосипеду для змагань з кросс кантрі. Хід підвіски становить 60 мм, хід вилки 100 мм.

Заводська команда Трек, стверджує, що більщість спортсменів шукали такий велосипед, котрий буде швидким як хардтейл, комфортним та стабільним як двопідвіс. У минулому, 20 років тому, вже були спроби зробити велосипед "все в одному", зокрема Trek STP, але з роботою цього софтейлу завжди були компроміси.

Основна проблема полягала у тому, що навіть на заблокованому амортизаторі, при педалюванні, підвіска все одно мала невеликий флекс та прогинання в усіх лінках. Supercaliber розроблений таким чином, щоб уникнути флекс, зроблено конструкцію з нижнім лінком на підшипниках та фірмовим елементом підвіски IsoStrut. Вага рами з амортизатором, крюком та віссю становить приблизно 1900 грам. Суперкалібер, буде доступний лише у вуглецевому виконанні та у чотирьох різних моделях: 9,7, 9,8, 9,9 та 9,9 AXS.
Доступні розміри від S до XXL. Для кожного з розмірів рами, виробник зробив різні задні частини, кожна з котрих, відповідає імовірному навантаженню та вазі райдера. По факту Supercaliber має 4 різні задні трикутника.

А тепер трошки детальніше поговоримо про підвіску, почнемо з серця - IsoStrut

IsoStrut

Виконує різні цілі, він має повітряну пружину та демпфер, а також є структурною складовою рами.
Коли з'явилися перщі фото велосипеда на кубках світу, були висунуті припущення, шо зверху стоїть звичайний задній амортизатор, але тепер всі можуть зрозуміти, що це не так. Команда в Trek провела останні чотири роки у прототипуванні та тестуванні різних конструкцій, перш ніж вони зупинилися на цій остаточній ітерації.
Ключовим моментом стала співпраця Трека з Fox. Неможливо було розробити раму без амортизатора, або амортизатор без рами, тому інженерам довелося тісно працювати, щоб створити виріб, котрий відповідав меті обох сторін.

Повітряна пружина IsoStrut, має великий спектр налаштувань, а також її можна повністю заблокувати. Завдяки інтеграції IsoStrut у велосипед у вигляді структурного компонента, який переносить навантаження на трубу, він дозволяє Supercaliber досягати показника жорсткості, яке набагато вище, ніж типові двопідвісні велосипеди. А ще, новий IsoStrut можна обслуговувати стандартними розхідними матеріалами Fox.

Факт відсутності лінку, котрий передає поштовх IsoStrut - це те, що відрізняє його від типової конструкції задньої підвіски. Амортизатор вбудований у циліндр з вуглецевого волокна, який рухається на 36-мм башингах, а сам шток з'єднаний з рамою за допомоги спеціального штифта з полімерними втулками, котрий проходить через центр, та перешкоджає будь-якому обертанню. На цьому штоку, звичайно, розташований шток демпферу, котрий працює, або ні, відповідно налаштувань встановлених райдером.

Гнучкі пір'я

За рахунок того, шо у заднього пір'я не має шарніру, вони змушені вигинатися, для того, щоб підвіска спрацьовувала на весь хід. Тобто IsoStrut має 55 мм ходу, та 5 мм виконує вигин стійок.

Інщі особливості рами

Supercaliber може працювати з вилкою ходом до 120-мм і має просвіт для шин до 2,2 дюйма. Рама вміщує дві повнорозмірні пляшки з водою, як і більшість гоночних велосипедів для XC. Внутрішня прокладка тросів, з окремим каналом для проводки регульованого підсідельного штиря, діаметром 31,6 мм

Рама, як і інщі моделі Trek, має систему блокування вивороту рульової "Knock Block". Це дійсно корисна технологія, котра запобігає пошкодженню верхньої труби гальмівними важелями або манетками.

Довгий процесс створення

Supercaliber знадобилося три роки, з моменту створення ідеї до першої вдалої реалізації прототипу. Інженери Trek, виконали безліч випробувань перш ніж змогли сісти на результат,
котрий відповідає тому, що ми бачимо зараз. Деякі з прототипів, навіть не були повноцінно випробувані і просто залишились процесом ітерацій.


Геометрія

Supercaliber має актуальну геометрію, котра відповідає вимогам сучасного агресивного катання на кубку світу з кросс кантрі. Кут рульової 69, кут підсідельної труби 74 градуси, та довжину заднього пір'я 430 мм. Класичну для своїх конкурентів колісну базу та річ, параметри, за котрими в основному, судять про поведінку байку.

Підйом

У релізі кажуть, що новий байк, на заблокованому амортизаторі їде у підйом як хардтей. Насправді так і є, автор каже, що велосипед перетворюється у жорсткий та непохитний змагальний снаряд, слід тількі вам заблокувати підвіску, за допомоги виносної подвійної манетки. Також, він би дуже хотів окреме блокування вилки, для того, щоб зберегти більшість комфорту на підйомі, але розуміючи, що кожен рух на змаганні може призвести до втрати зайвої енергії, і спортсмени здатні перетерпіти тряску, заради досягнення результату, стають зрозумілими мотиви використання повного блокування підвіски.

Спуск

На спуску Supercaliber являє собою дуже чутливу машину, набагато стабільніше ніж хардтейл. 60 мм ходу підвіски, відчувається практично таким як у попередника Top Fuel, хоч і має практично
половину від його ходу. Велика заслуга такого ефекту - це гнучкі пір'я. Автор зазначає, що дуже важливо, на скільки ретельно та корректно налаштована підвіска байку, тому, що за рахунок дуже малого ходу підвіски, невелика зміна налаштувань, робить поведінку велосипеду радикально іншою, і це також відрізняє Supercaliber від більшості двопідвісних конкурентів.

З велосипедом надається три стандартні проставки в амортизатор, для налаштування прогресії підвіски. В залежності від забаганок райдера, механік змінює ці елементи за допомогою звичайного інструмента для демонтажу каретки Hollowtech. Заміна займає декілька хвилин, процесс не дуже складний, але результат реально суттєво змінює відчуття від спрацювання підвіски на новому кантрійному велосипеді Trek Supercaliber.