Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Переходь на контактну сторону, у нас є більше ККД!

Переходь на контактну сторону, у нас є більше ККД! 07.12.2018

Як користуватись контактними педалями

Не бійтесь перейти до більш ефективної системи педалювання

Clipless (дослівно - "ті, що не охоплюються", або більш точно - "без тукліпсів") — або, точніше - з встібанням - система педалей, яка стала використовуватись серйозними велосипедистами з того часу, як Look започаткували використання технології застібання у лижах за принципом "step-in" у велобудівництві в 1984 році. Після цього Бернард Іно (Bernard Hinault) проїхав та переміг з цими педалями гонку Tour de France в 1985-му, з того моменту шляху назад не було.

Як тільки ви теж відчуєте ту ефективність, коли ваша стопа зафіксована на педалі велосипеда, ви - на гачку. Хоча перехід може дещо лякати, тому ми попросили досвідчених тренерів з British Cycling - Енді та Жакі Кук допомогти в цьому питанні.

Різні типи контатних педалей та взуття



Перехід до шосейних контатних педалей може лякати, однак воно того варте, особливо на дальніх дистанціях

Більшість взуття та педалей потрапляють до двох категорій: шосейні (такі як Shimano SPD-SL, Time та Look), які використовують три-болтову систему кріплення, а також позашляхові (MTB) (такі як Shimano SPD, Crankbrothers і Time A-Tac), в них застосовується двоболтове кріплення.

Також існує і чотириболтова система, яку використовує Speedplay, однак вони пішли трохи іншим шляхом: механізм фіксації розміщений в шипі, а не на педалі.


Система безконтатних педалей для MTB Shimano XT потребує шип з двоболтовим кріпленням SPD

Важливо зазначити, що триболтові системи кріплення не завжди сумісні між собою, на відміну від двоболтових.

Наприклад, ви не зможете використати шипи Look з педалями Shimano, тож перевіряйте сумісність перш ніж купувати.

Так саме і шосейні педалі з триболтовою системою, такі як  Shimano SPD-SL, не будуть сумісні з двоболтовим взуттям Shimano SPD, не зважаючи на те, що вони виготовлені однією компанією.

Педалі SPD проти SPD-SL


Пересвідчіться, що ваші шипи сумісні з взуттям та навпаки

Великою перевагою двоболтових систем, таких як Shimano SPD, які зазвичай використовуються на гірських байках, в тому, що вони дозволяють без перешкод ходити у веловзутті, оскільки воно має утоплений шип. Це робить дану систему популярною серед початківців, ком'ютерів та турінгових велосипедистів.

Взуття, зазвичай, має елементи зчеплення у підошві, однак вони не настільки жорсткі як взуття з триболтовою системою. Вони гарно справляються з брудом.

До порівняння, у шосейному взутті значно складніше ходити, оскільки триболтові шипи, які використовуються в системі Shimano SPD-SL та й інших, виступають за межі підошви. Вам потрібно буде практикуватись ходити на п'ятках або ви досить швидко протрете свої ніжні (та досить дорогі) шипи.

О! Ще одне - нічого не заважає встановити MTB педалі (контактні) на шосейний байк, якщо вам так подобається. Це означає, що можна використовувати MTB взуття з втопленими шипами, і багато хто так робить.

Установка шипів: шосейні системи

Гарний веломагазин може допомогти вам прикріпити шипи до взуття. Якщо ж ви хочете зробити це власноруч, почніть з позиціонування шипа безпосередньо під подушечкою стопи та пересвідчіться у рівності установки.

Після того як обидва шипи встановлені, застирубйте на байк та притуліться до стіни або встаньте у проході дверей, щоб не впасти, після чого пообертайте педалі у зворотньому напряму кілька разів. В такому положенні ви можете попрацювати над налаштуванням розміщення шипів вперед/назад, а також встановити відповідну висоту сідла.


Листок паперу може допомогти вам підібрати оптимальний кут установки шипів

Якщо вам потрібно змінити кут — у випадку, коли стопа у природньому положенні виступає назовні або всередину і може викликати деякий доскомфорт — сядьте на край стола звісивши ноги таким чином, щоб взуття лише торкалось поверхні прямокутного листка, котрий має бути перпендикулярним до стола.

Обмалюйте ваше взуття навкруг, а потім покладіть шипи на ці контури таким чином, щоб їхні центральні лінії були так само перпендикулярні краю стола. Кут між центральною лінією взуття та краєм листка (центральною лінією шипа) - це і буде "ваш" кут шипа, який бажано відтворити при установці.

Установка шипів: для MTB 


Намагайтесь тримати педалі та шипи в чистоті

Шипи для маунтинбайка можна регулювати в три напрямки: вперед/назад відносно осі педалей, а також за кутом, відносно взуття.

Затягнути болти достатньо для надійного утримання шипів на місці. Не дозволяйте шипам вгризтись у підошву, оскільки це може значно ускладнити налаштування положення шипа. Карбонові ж підошви більш стійкі до вгризання. При установці не бажане використання змазок.

Сядьте на байк спираючись на стіну і встібніться в контакти. Ваші ноги мають бути у природному положенні без відчуття напруження в суглобах.

Перевірте який вільний хід до кожної зі сторін — розмір поперекового зміщення до вистібання шипа з контакту — пересвідчіться, що він рівномірний. Якщо відчуваєте будь-який дискомфорт - підлаштовуйте положення шипів доки неприємні відчуття не зникнуть.

Якщо ви припасовуєте шипи до нового взуття, необхідно буде витратити значний час для пошуку оптимального положення розміщення шипів.

З одягнутим взуттям, але без шипів, сядьте на байк і опустіть праву ногу в положення при нормальному педалюванні. Відмітьте точку на підошві взутті щоб бачити де мають розміщуватись шипи (вперед/надаз) по відношенню до осі педалі.

Грубо кажучи, шип має бути встановлений безпосередньо під подушечкою стопи.

Як користуватись контактними педалями

Спершу повправляйтесь встібатись та відстібатись спираючись на раму дверей / меблі / стіну

Ви "пристібайте себе" до педалей, вковзуючи шип в передню частину контату, щоб зафіксуватись над педаллю та тисните сильно вниз. Коли ви застібнулись ви почуєте відповідний звук та відчуєте пристібання.

Щоб вістібнути стопу, поверніть п'ятку в зовнішню сторону. З невеликою практикою ви зможете робити це легко і не вимушено.

Найкращий спосіб для практики - почати з опирання на стіну, встібаючись і вистібаючись з контакту доти, доки це не стане зрозумілим процесом. Потім покращуйте навичку на гарній дорозі, або, навіть краще, на гладкій галявині з травою.


Остерігайтесь раптових зупинок у міських зонах, таких як перехрестя, вузькі вулиці (де трафік зменшений до єдиної смуги), світлофори та ін. З часом ви зрозумієте, що найліпше - відстібнути ноги перед тим як ви сягнули перехрестя/світлофора.

І не переймайтесь, якщо ви всетаки впадете через використання контактів. Це траплялось майже з кожним!

7 порад у використанні контактних педалей

1. Спершу пробуйте двосторонні педалі

Якщо вас дратують шосейні педалі і ви в першу чергу ком'ютер (B2W - Bike-to-work), ми б рекомендували педалі, в які можна встібнутись з кожної сторони - двосторонні контакти.

Педалі, які мають одну сторону з контактним механізмом, а іншу з платформою також зручні, якщо ви іноді збираєтесь катати в "звичайному" взутті.

2. Зменшіть натягування пружини

Рекомендується зменшувати натяг пружини, щоб встібання і відстібання відбувались легко і швидко. Це зможе допомогти встигнути відстібнутись навіть якщо ви вже зупинились. Підтягувати пружину назад можна після того, як процес відстібання доведений до автоматизму.

3. Практикуйте відстібання опираючись на щось

Спершись на щось можна практикуватись у встібанні/відстібанні скільки заманеться. Головне, що дію відстібання слід виконувати швидко та чітко, а не повільно намагатись розтиснути пружину педалі.

4. Не ходіть багато в шосейному взутті

Якщо ви вирішили пройтись у веловзутті, тільки MTB та турингове взуття майже завжди має поглиблення центральної частини підошви під шип, тож прогулянка не стане перешкодою і не вчинить шуму від підлоги.

Заглиблення також допомогає підвести шип до контактної педалі.

5. Звертайте увагу на зношення шипів, особливо, якщо це Look

Якщо ви використовуєте педалі Look, поглядайте на зрос шипа у взутті.

Якщо ви зносите їх достатньо, то велике навантаження, наприклад, на підйомі, може вистібнути шип. Більшість шипів мають позначки зносу, а також ви завжди можете придбати накладки на шипи для спрощення ходіння.

6. Зберігайте їх у чистоті

Не забувайте наглядати за педалями — недостача в обслуговуванні може спричинити погіршення та навіть відмову роботи механізму застібання.

Також остерігайтесь того, щоб ваші педалі були вкриті брудом.

7. Перевірте гумові шипи на підошві

Якщо існує проблема відстібання від педалі, перевірте гумові шипи взуття, чи не заважають вони. Необхідно буде вирізати деяку площу гуми навколо шипа для збільшення кліренсу.