Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Шосейні дискові гальма: все що вам потрібно знати

Шосейні дискові гальма: все що вам потрібно знати 07.06.2019

Що воно таке, у чому відмінність та відповіді на холівар дискові гальма проти обідних

Дискові гальма - це одна з найгарячіших дискусій коли тема торкається оснащення шосейних велосипедів, і сказати, що дебати інтенсивні - це нічого не сказати.

Тож, що ж воно за шосейні дискові гальма та з чого стільки галасу? Чи дійсно вони мають відмінності від недавно розроблених покращень у велосипедних технологіях? Коли ж нарешті хтось вийде на вершину при порівнянні з обідними гальмами?

Противники дискових гальм іноді кажуть, що обладнані дисковиим гальмами велосипеди виглядають огидно та неелегантно. Ага, тільки погляньте на це "жахіття".

Що ж таке шосейні дискові гальма, насправді?

Головна відмінність між традиційними обідними гальмами та дисковими в тому, до якої частини прикладається гальмівна дія. Як і підказує назва - те що використовувалось десятиліття - обідні гальма - затискають колесо з боків безпосередньо за обід. Обід слугує основною структурною складовою колеса, основою для установки покришки, а також і гальмівною поверхнею.

Шосейні дискові гальма можуть бути механічними та гідравлічними, проте це буде не довго, до моменту коли останні стануть стандартом

На противагу, дискові гальма змістили обов'язки гальмування на відокремлюваний ротор, що має значно менший діаметр за обід та кріпиться безпосередньо на втулку - подібно до сучасних автомобілів та мотоциклів. Гальмівний каліпер, як і раніше кріпиться, на вилку чи раму, проте розміщується значно ближче до осі колеса.

Іншою ключовою відмінністю є те, яким чином гальмо приводиться у дію. З деякими виключеннями, обідні гальма керуються тросами, означаючи, що ручки з'єднані з каліпером сталевим тросом який ковзає всередині кожуха - як це відбувалось роками раніше. Ви тиснете на важіль, який тягне трос і приводить в дію каліпер, який у свою чергу затискає обід.

Дискові гальма вже частіше всього повністю гідравлічні, таким чином на зміну тросу та кожуху прийшли некомпресійна рідина та гідролінія, яка забезпечує повну герметичність системи. Коли ви натискаєте на важіль гідравлічних гальм, він тисне на шток "мастер циліндра", який у свою чергу тисне на рідину всередині гідролінії і в кінцевому рахунку - на поршні каліпера, які виштовхують гальмівні колодки затискаючи ротор.

Дискові гальма проти обідних: чому дискові краще обідних гальм

Дискові гальма забезпечують кілька ключових переваг над обідними гальмами.

По-перше, вони дозволяють утворити значно більше гальмівне зусилля, тобто необхідне зусилля що докладається до гальмівного важеля значно нижче для такого ж уповільнення на обідних гальмах. Це досить важливо на довготривалих і стрімких спусках, коли рука аж "забивається" від зусилля, або ж для важчих райдерів, сміливість яких спонукала перевірити потужність традиційних гальм (ту саму проблему відчувають користувачі важких велосипедів, таких як турінги та тандеми).

Традиційні гальма тиснуть на обід двома м'якими гумовими колодками; дискові ж колодки виготовляються зі значно жорсткішого матеріалу і заключені в маленький більш компактний каліпер

На додачу гальмівне зусилля можна з легкістю збільшити (або і зменшити, залежно від вподобань) змінивши ротор на інший розмір. Більший ротор збільшить механічний важіль, тоді як менший збереже вагу і підійде райдерам, яким не потрібне додаткове гальмівне зусилля.

Звісно ж, що гальмівне зусилля будь-якого колісного транспорту за своєю суттю обмежене зчепленням. І як більшість з вас вже знає (можливо через болючий досвід), досить просто заблокувати колесо із обідними гальмами, що приводить до переваги №2 - контроль.

Налаштувати гальмівне зусилля дискових гальм можливо підбором ротора відповідного розміру

Дискові гальма забезпечують кращу модуляцію за обідні гальма, що означає простішу можливість дозування необхідної гальмівної дії. Точка максимальної гальмівної дії знаходиться під точкою "блокування" і велосипед, що оснащений дисковими гальмами має дещо більший зазор між ними. Дискова гальмівна дія також схильна бути більш лінійною та передбачуваною за обідні гальма, а до того ж воно більш рівномірне у різноманітних погодних умовах, особливо, коли використовують обідні гальма на карбонових ободах, що в комбінації взагалі не забезпечує достатньої якості гальмування, а тим паче у вологих умовах, та ще й з можливістю перегрівання у сухих умовах.

Дані переваги в більшості стосуються гідравлічних дискових гальм, які мають менше втрат від тертя у системі ручка-каліпер, ніж у гальм, що керуються тросами.

Дискові гальма проти обідних: чому обідні краще дискових гальм

Пройшло не так багато часу, як дискові гальма з'явились на дорожних велосипедах, тому обідні гальма продовжують зберігати позиції за кількома ключовими моментами.

Головна їх перевага у вазі. Хоча компоненти дискових та обідних гальм окремо не дуже сильно відрізняються за вагою, тоді як сумісні з дисковими гальмами колеса, рами та вилки в основному важчі. В середньому, гарний велосипед оснащений обідними гальмами буде приблизно на 500 грамів (близько фунта) легший за велосипед з дисками.

Велосипеди з обідними гальмами досяглий неймовірного рівня елегантності та інтегрованості чим не можуть похвалитися байки оснащені дисковими... покищо

З точки зору продуктивності, дискові гальма також менш аеродинамічні за обідні - тож дана різниця також додає градусу до дебатів.

Простота механічних обідних гальм також забезпечує ряд переваг. Компоненти системи в основному досить дешеві та широко доступні. Вони володіють відмінною сумісністю між різними виробниками та старими вінтажними компонентами. Їх досить легко ремонтувати та налаштовувати - навіть якщо ви опинились десь посеред поля.

Та й зрештою - питання естетики - саме та частина, де обідні гальма отримують велику підтримку поціновувачів. Простіше кажучи, велосипеди з традиційними обідними гальмами частіше всього виглядають більш елегантно та витончено ніж аналогічні з дисковими. Очевидно, що це лише суб'єктивні думки і частіше всього персональні забаганки, які не впливають на інші показники байка.

Як дискові гальма змінять шосейники

Відкинемо різні конспірологічні теорії навколо питання "чому виробники так запалали до дискових гальм саме зараз". Звісно, компанії завжди воліли б продавати більше велосипедів та спорядження ніж зараз. Історія показує, що процес видозмін відбувається повторно і серйозні зміни в технологіях велосипеда лише змінюють типи велосипедів та трансмісій, які купують люди, але не їх загальний обсяг.

Дискові гальма дозволяють конструкторам з легкістю збільшити кліренс без значного впливу на геометрію рами

Факт, який має вплив у тому, що індустрія побачила рух шосейних дискових гальм, як шлях до поліпшення велосипедних технологій - як великий крок вперед. Велосипеди оснащені гальмами, які добре працюють - безпечніші.

Giant вже перевели свою популярну модель для ендуренсу - Defy на тільки дискові варіанти

Як вже зазначалось, байки обладнані дисковими гальмами важчі та менш аеродинамічні, ніж порівняно схожі на обідних гальмах. Але для більшості райдерів, переваги від переходу на дискові гальма - значно важливіші за їхні недоліки.

Тепер на шосейники з дисковими гальмами можна встановити покришки більшого об'єму, а також ширші ободи для покращення зчеплення на різноманітних покриттях. З того моменту, коли зникла необхідність посилювати пера рами щоб встановити обідні гальма, з'явилась можливість виготовляти їх більш гнучкими.

Ймовірно, що зміщення до дискових гальм призведе і до зміни коліс. З відсутністю потреби в гальмівній доріжці на ободі, їх можна розробляти більш аеродинамічними. Скоріше за все, ми також побачимо на ринку більше карбонових ободів, оскільки перегрів від довготривалого гальмування - тепер не проблема.

З переходом до дискових гальм також непогано змінити і тип осі. Звісно, досі швидше встановити та демонтувати колесо на ексцентриках, однак при такому типі кріплення завжди існує багато можливих положень, як колесо встане у раму або вилку. Це може призвести до проблем від докучливих (тертя колодок по ротору) до небезпечних (непередбачуваний викид колеса з кріплення від гальмівної дії).

Дропаути наскрізної осі Thru-axle забезпечують надійнішу та більш точну установку і утримання колеса, за традиційне ексцентрикове кріплення

Вісь Thru-axles має закриті дропаути, які забезпечують більш рівномірне розміщення колеса у чіткій прив'язаній точці, відповідно до гальмівного каліпера, і її використання безпечніше за рахунок меншої можливості помилки користувача. Очікуйте, що дана вісь стане нормою.

Рухаючись вперед, ми очікуємо що компанії продовжать вигадувати, як краще інтегрувати дискові гальма в дизайн велосипеда, і не тільки щоб закрити прогалину в аеродинаміці, але й щоб знизитити вагу.

Сумісність та проблеми стандартів

Неможливо спокійно говорити про те, що: дискові гальма - це нічний кошмар, в сенсі сумісності з існуючим обладнанням для обідних гальм.

Дискові гальма не тільки повинні мати спеціальні кріплення на рамі та вилці під каліпер, але в ідеалі ще й мати локальні посилення, щоб мати можливість протистояти навантаженням, що докладаються при гальмуванні. В той же час, втулки коліс потребують заміни стандарту кріплення і перехід від 6 болтів або Shimano Centerlock до чогось іншого.

Досі існує купа питань з приводу того, до якого стандарту кріплення ми прийдемо протягом ближчих років

Компанії, які вже мають "на борту" дискові гальма, вбачають в цьому майбутнє - тому велосипеди і рами, що оснащені дисковими гальмами, скоріше за все, не дозволять покупцям повертатись до обідних гальм. Вибачайте, але це шлях в одну сторону.

Що гірше, навіть способи кріплення дискових компонентів до велосипеда досі в розробці. В цей час все вказує на те, що індустрія зупинилась на тому, щоб зробити наскрізну вісь thru-axle та новий спосіб кріплення каліпера flat mount стандартами, а покищо вони не достатньо представлені. Дані стандарти забезпечать високу стабільність, що гарно зустрінуть гонщики та в основному, ентузіасти, проте покищо це все розпливчато.

Нові каліпери під flat-mount вражаюче компактніші, у порівнянні зі стандартними post-mount

Наразі, фактично не існує поєднання між дисковими гальмами різних виробників, зокерма це стосується гідравлічних варіантів. Існує невеличка гнучкість для поєднання різних моделей обідних гальм, особливо у малих брендів, дискові гальма в цьому плані значно обмежені.

Наприклад, гідравлічні дискові каліпери SRAM можуть бути поєднані тільки з ручками SRAM, те саме спіткає Shimano. Механічні та комбіновані дискові гальма, що керуються тросами від TRP, SRAM/Avid, Hayes та інших мають більше гнучкості у поєднанні, однак навіть і тут - різні співвідношення тяги між різними марками, моделями і навіть роками випуску гальмівних ручок потрібно детально розглядати, щоб досягти оптимальної функціональності.

Ремонтопридатність

Гідравлічні дискові гальма вже досить давно широко доступні на ринку гірських велосипедів, а от шосейні дискові гальма поки що знаходяться в складному положенні, в плані обслуговування та доступності.

З однієї сторони, гідравлічні гальма повністю герметизовані і потребують мінімального щоденного обслуговування досить довгий час (обслуговування механічних дискових гальм досить подібне до механічних обідних). Немає рубашки, в яку може потрапити бруд, немає тросів які зношуються. Як ще одна перевага, вони навіть самостійно налаштовуються при зносі колодки, тож хід гальмівної ручки завжди рівномірний. Окрім того, час від часу вони все ж потребують прокачування системи свіжою рідиною - більшість компаній рекомендують робити це приблизно раз на рік - не так вже й часто.

Плануєте придбати шосейник з дисковими гальмами? Подумайте ще про необхідність додати до свого інструментарію щось на кшталт такого

Прокачування гідравлічних систем потребує спеціальних інструментів, набір яких для домашнього використання коштує приблизно 50$ (на додачу, ще трохи за гальмівну рідину). Однак, якщо ви захочете виконати це в майстерні, це буде коштувати близько 20$ на рік.

Колодки для дискових гальм також дещо дорожчі за обідні, однак в реальності дана різниця стає більш ніж виправдана, коли мова заходить про порівняння довговічності. А при частому катанні у вологих та брудних умовах дані показники різняться ще більше.

Зазвичай троси та рубашки також не дешеві, особливо якщо ви віддаєте перевагу високоякісним речам, тож поки обідні гальма тримають високий рівень ціни, різниця з дисковими виходить не настільки суттєва.

Якщо щось ламається, обідні гальма мають перевагу у тому, що проблему легко діагностувати, проте не так просто відремонтувати. А от у користувачів гідравлічних гальм все відбувається подібно до електроніки: якщо вони й здатні визначити проблему самостійно, у більшості немає необхідного устаткування або знань, щоб вирішити її.

Колодки для дискових гальм коштують не набагато більше за якісні обідні

В гідравлічних гальмах виходять з ладу майстер циліндри, тріскаються поршні каліперів. Проте, хоч і з деяким головняком, але ці запчастини можна дістати.

Якщо ви з тих людей, хто зношує речі повністю, майте на увазі, що існує визначений підхід щоб не піддавати ободи постійному зносу. Тоді як змінити обід від довготривалого гальмування досить дорого, при дискових гальмах міняється тільки ротор. До того ж ротори значно менше гнуться за обід.

Куди ж ми йдемо?

Ви можете протистояти переходу до дискових гальм на шосе скільки заманеться, проте хвиля вже розпочала зміну і все що ви можете зробити, це повернутись в минуле.

Чи замінять обідні гальма дисковими повністю? Можливо й ні. Хіба що, обідні гальма залишаться у невеликих брендів та для нішевого використання.

Проте з часом, наші гроші вкладені в дискові гальма переростають в домінантну технологію. Дискові гальма в циклокросі були сплеском кілька років назад, а вже сьогодні деякі найбільші компанії вивели моделі з обідними гальмами з їхніх лінійок - та навіть UCI проклали шлях дисковим гальмам до використання на Тур де Франс.

Джерело