Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Догляд та обслуговування сідел BROOKS

Догляд та обслуговування сідел BROOKS 16.04.2020

ЯК МЕНІ «ОБКАТАТИ» СІДЛО?

Найкращий спосіб «обкатати» ваше нове сідло – часті поїздки на ньому. Як і пара якісного шкіряного взуття, шкіряне сідло може бути дискомфортним спочатку. Але, як і шкіряне взуття належної якості, після певного періоду використання, шкіра набуває потрібної форми і за умови правильного догляду служить власникові багато років.Різні сідла Брукс відрізняються щільністю шкіряного верху. Наприклад, моделі серії Aged мають найм’якший верх і максимально швидко подарують вам очікуване відчуття комфорту. В той же час моделі серії Select виготовлені з найтвердішої шкіри і, відповідно, потребують найдовшої обкатки, але служитимуть максимально довго. Саме сідла Select рекомендовані для подорожей на дуже довгі дистанції. Гарантійний термін для сідел Select становить 10 років або 100 тис. км.

ЧИ ВХОДИТЬ У КОМПЛЕКТ ІЗ СІДЛОМ КЛЮЧ ДЛЯ ПІДТЯГУВАННЯ ВЕРХУ І ПАСТА ДЛЯ ДОГЛЯДУ?

Моделі B33, B135 та B190 можна підтягувати стандартною довгою викруткою, яка не входить у комплект. Всі решта моделі шкіряних сідел Brooks передаються власникові з відповідним ключем для підтягування. Сідла серії Cambium із каучуковим верхом не потребують підтягування. Більшість моделей шкіряних сідел постачаються із пастою для догляду: в серіях Classic, Imperial та Aged – саше для одноразового використання, у сідлах серії Special – 25 г мастики Proofide. Моделі серії Cambium із каучуковим верхом не потребують змащування чи іншого спеціального догляду.

ЯК ШНУРУВАТИ СІДЛА ЛІНІЙОК IMPERIAL ТА AGED?

Шкіряний верх сідел цих лінійок потребує поперечної підтримки через верхній виріз у серії Imperial і особливо м’яку шкіру сідел Aged. Саме тому ці моделі мають спеціальну перфорацію і правильно зашнуровані з необхідним натягом нашими майстрами на заводі. З часом природній процес розтягування шкіри вимагає більш щільного затягування шнурівки. Це такий самий важливий елемент догляду за сідлом, як і змащування та підтягування шкіряного верху. Вчасний та належний догляд забезпечать довговічність використання вашого сідла. За потреби повторити перетягування сідла шнурівкою необхідно дотримуватись тієї ж схеми, яка використовується на заводі. У комплекті із сідлом серії Imperial ви отримаєте кілька шнурівок різних кольорів для можливості створити індивідуальний вигляд сідла.

ЯК ЗАХИСТИТИ СІДЛО ВІД ДОЩУ?

Хоча ваше сідло не зазнає великої шкоди від дощу, слід використовувати відповідну захисну накидку, оскільки треба докласти всіх зусиль для уникнення поїздок на промоклому сідлі. Просякнутий водою шкіряний верх під вашою вагою зазнає непоправної шкоди. Також більшої шкоди може завдати сідлу не саме намокання, а різкий перепад теператур. Тому якщо так сталось, що ваше шкіряне сідло намокло, не намагайтесь пришвидшити процес висихання за допомогою фену, обігрівача тощо. Дайте можливість шкірі поступово висохнути природнім чином. В спекотних умовах варто уникати висушування під прямими сонячними променями, шкіра найкраще висохне в тіні.

МОЄ СІДЛО СКРИПИТЬ, ЩО РОБИТИ?

Застосуйте невелику кількість мастила в місцях, де контактують шкіра та метал у носовій і хвостовій частині сідла. Зазвичай це вирішує проблему.

СІДЛО ЗАЛИШАЄ ПЛЯМИ НА МОЄМУ ОДЯЗІ. ЯК ЦЬОГО УНИКНУТИ?

Ми використовуємо тільки натуральні барвники рослинного походження для отримання потрібного кольору шкіряних виробів Брукс. Іноді під час використання виробу ці барвники можуть переноситись на одяг. Частіше таке може трапитись із новим сідлом, але протягом короткого періоду часу небажане фарбування повинно зменшитись і незабаром повністю припинитись. Щоб уникнути неприємних ситуацій, протягом перших поїздок рекомендуємо використовувати темні штани, шорти чи спідниці. Також барвник може виступити на поверхні сідла після намокання або застосування мастики Proofide.

ЯК ЧАСТО ТРЕБА НАНОСИТИ ПАСТУ PROOFIDE НА МОЄ СІДЛО BROOKS?

Першочергова функція мастики Brooks Proofide – зволоження шкіри для підтримки її еластичності і уникнення висихання з часом. Тому зазвичай нема потреби застосовувати мастику до нового сідла. Натомість, рекомендуємо змащувати шкіряний верх вашого сідла Брукс щопівроку. Наносьте невелику кількість Proofide на верх шкіряного сідла, рівно стільки, щоб вкрити всю площу. Найкраще залишити сідло на кілька годин чи на цілу ніч, щоб мастика добре проникла в середину шкіри. Насамкінець, ретельно зітріть залишки пасти м’якою шматою. Деякі власники сідел Брукс також використовують пасту Proofide для інших цілей, зокрема: – якщо нове сідло спричиняє надмірний дискомфорт після певного часу використання, Proofide пом’якшить шкіру і сприятиме її швидшій «обкатці»;– у випадку, коли ви часто їздите по мокрій дорозі (особливо, якщо велосипед не обладнаний крилами), нанесіть мастику на внутрішню сторону шкіряного верху і залиште її, не стираючи надлишок – це забезпечить деякий захист від надмірного намокання сідла. Однак, в будь-якому випадку, треба мати на увазі, що надмірна кількість мастики може завдати незворотню шкоду вашому сідлу. Існує ризик, що надлишкове застосування Proofide занадто розм’яшкить шкіру і не зможе витримувати масу райдера.

ЧИ МОЖНА ЗАМІСТЬ PROOFIDE ВИКОРИСТОВУВАТИ ІНШИЙ ЗАСІБ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ШКІРОЮ?

Brooks Proofide – перевірений десятиліттями засіб, інгредієнти якого ретельно підібрані для оптимального догляду за шкіряним верхом велосипедного сідла, і тому ми з упевненістю можемо рекомендувати його. Ми не схвалюємо використання будь-яких інших засобів і попереджаємо, що в такому випадку ваші права на гарантійне обслуговування можуть бути обмежені. Деякі засоби з догляду за взуттям відомі своїм шкідливим впливом на сідла Brooks – вони послаблюють внутрішні волокна матеріалу, внаслідок чого шкіра не може належно пітримувати вагу райдера. Також можливе пошкодження гладкої поверхні шкіряного верху.

ЯК ВИЗНАЧИТИ, ЩО МОЄ СІДЛО БРУКС КОРЕКТНО НАТЯГНУТЕ?

Натяг шкіряного верху правильно встановлений на заводі і його повинно вистачити на перші півроку використання вашого нового сідла Брукс. Ми рекомендуємо оглядати сідло щопівроку і керуватись наступними рекомендаціями: необхідно підтримувати достатньо плаский профіль верху при огляді збоку (яким він був при покупці). Щоб збільшити натяг, гайку болта натягування необхідно відкрутити в бік задньої частини сідла (якщо дивитись спереду, то ключ рухається за годинниковою стрілкою). Зазвичай, достатньо повернути гайку в діапазоні від 1/4 до 1 оберта, щоб відновити натяг шкіряного верху і прибрати просідання. Уникайте надмірного натягування, яке призводить до пошкодження внутрішніх волокон шкіри і втрати її еластичності. Особливо високим ризик перетягування шкіри є при регулюванні моделей, в яких для цього використовується шестигранний ключ. Ніколи не підтягуйте мокре сідло.

ЧОМУ В МОГО СІДЛА ТРІСНУЛА РАМКА / БОЛТ НАТЯГУВАННЯ?

Найчастіше причиною поломки деталей шасі стає недостатнє натягування шкіряного верху – у цьому випадку на металічні елементи сідла лягає надмірне навантаження. Брукс рекомендує щопівроку перевіряти натяг сідла і коригувати його за потреби. Поставтесь відповідально до цієї рекомендації, оскільки поломки, спричинені відсутністю належного догляду за сідлом, не є підставою для гарантійного ремонту.

Я КУПИВ НОВИЙ БОЛТ НАТЯГУВАННЯ, АЛЕ НЕ МОЖУ ЙОГО ВСТАНОВИТИ

Встановити болт натягування в домашніх умовах може бути досить складно, особливо на відносно новому сідлі. На заводі Брукс ми використовуємо для цього спеціальний моторизований станок, який з легкістю виконую поставлену задачу. Вам необхідно запам’ятати позицію старого болта натягування, щоб в результаті встановити новий болт у те ж саме положення. Після цього, для спрощення процедури, ви можете повністю вкрутити гайку до самої головки болта. Намагайтесь утримувати шкіряний верх нерухомим (можна скористатись лещатами, варто тільки захистити поверхню шкіри м’якою підкладкою). Встановивши новий болт на місце старого, треба потягнути рамку сідла назад, щоб мати можливість втиснути головку болта на її місце в отворі металічного носика. Незначні фінальні коригування можна зробити за допомогою молоточка. Коли болт правильно встановлено, викрутіть гайку до положення, яке ви занотували раніше.