Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Інтегровані кріплення Blendr

Інтегровані кріплення Blendr 22.12.2021

Подивіться на кермо. Що ви бачите? Винос, Garmin, ліхтар, гальмівні ручки, гріпси. Якщо це МТБ, у вас на кермі буде з одного боку манетка перемикача, а з іншого — актуатор дропер-посту. На підвісах бува підведений важіль локауту заднього аморту. Якщо це велосипед з бараном, на кермі будуть встановлені дуалшифтери, а дехто ставить і на гревел-байки короткохідний дропер, якому теж потрібна манетка. Додайте сюди дзвоник і може який-небудь ще аксесуар — на кермі збирається справжній безлад, і над цим всім тяжіють сорочки тросів і гідролінії, розходячись у боки.

SRAM та Shimano пропонують електронні групсети, які трішки зменшують безлад на кермі, але (поки що) поняття "clean look" не надто практичне, та й поки що це дорого. Приголомшливі фотографії велосипедів з чистими лініями, з прибраними всередину рами і вилки тросами, які ви щоденно споживаєте в Інстаграмі — це трішки віддалений від реальності образ, до якого, звісно, варто прагнути, але ми ще не дійшли до цього у повсякденності. Шляхом до мінімалізму буде інтеграція і подобається це вам чи ні, ми ним вже йдемо.
Bontrager пропонує рішення під назвою Blendr. Це система кріплення, яка інтегрується у Blendr-сумісні виноси, зберігаючи єдину стилістику кокпіту для максимально чистого зовнішнього вигляду. Ідея в основі Blendr максимально проста: в передній частині виносу між чотирма отворами, в які вкручуються болти керма, є вільний простір. Іноді ця передня частина прикрита суцільною кришкою, іноді, для зменшення ваги, вона ажурно прорізана наскрізь і ви можете бачити перехрестя і нариси для центрування положення керма.
Так ось, в Blendr цей простір займає С-подібне напівкільце з вушками на кожному кінці. Для встановлення кільця треба викрутити чотири болти на виносі, причепити кільце на кермо і встановити кермо знов, слідкуючи, щоб вушка потрапили під виїмки у виносі зверху і знизу. Коли ви зафіксуєте всі чотири болти виноса, отримаєте максимально жорстке з'єднання, до якого можна прикрутити що завгодно: кріплення переднього ліхтаря, збирач сорочок Cable Wrangler, кріплення Garmin, кріплення під екшн-камеру GoPro, комп'ютер Bosch Kiox, RIDEtime, SRM та бозна що ще, адже перелік сумісних аксесуарів чималий. Подивитись його можна на цій сторінці.

Умов тут буде дві. Перша умова: напівкільце сумісне лише з виносами Blendr від Bontrager, які встановлюються на стокові велосипеди Trek, або продаються окремо. На винос іншого бренду кріплення Blendr не встановити. Друга умова: важливо, щоб ви встановили С-подібне кільце так, як описано в попередньому абзаці, адже чимало користувачів, придбавши рішення Blendr просто чіпляють його до виносу, сподіваючись, що кріплення триматиметься за рахунок тертя або як прищіпка. Не триматиметься. На першому ж бордюрі воно відпаде разом з вашим дорогим пристроєм, тому зверніть особливу увагу на вушка на кінцях — саме вони будуть надійно утримувати все, що ви встановите у Blendr. Зафіксуйте цю деталь належним чином.

Тепер, коли кільце надійно інтегроване у винос, можна подумати що до нього чіпляти. Кожному типу пристрою відповідає своє кріплення. До велокомп'ютера потрібне одне кріплення, до ліхтаря — інше.

Кріплення пристрою прикручується до основи з'єднанням типу «тато/мама», схоже на зубчики. Тримається на звичайному болті з гайкою під шестигранник, який є в вашому мультитулі. З чартом сумісності компонентів можна подивитись тут.
Краса цього рішення полягає в тому, що якщо одного пристрою вам замало, ви можете встановити два, придбавши подвійне кріплення. Наприклад, кільце Blendr Duo Base дозволить причепити тримач Garmin High Mount зверху та GoPro Mount знизу — і ви зможете записати відео шосейної гонки, не втрачаючи необхідності моніторити пульс, каденс та перевіряти чи правильним маршрутом вас спрямували волонтери. На українських стартах волонтери досі учасників спрямовують не туди. ;)

Зазвичай, ви б вирішили це питання двома хомутами під Garmin та GoPro, але хоча це й з розряду дрібниць, є райдери, що піклуються про цілісність лакофарбового покриття навіть керма. На шосейному велосипеді відстань приблизно 5-8 сантиметрів в кожен бік від виноса не покривається обмоткою. У випадку продажу старого керма, на ньому залишаться подряпини від хомутів і це знизить ринкову вартість вашого мерчендайзу. З Blendr такого не трапиться. Любителі постійно змінювати положення рук на шосейному барані також оцінять більш культурне розташування ваших пристроїв, адже тепер можна перекладати руки впритул до виносу і ніщо не буде стирчати.

Центральне розташування екшн-камери дасть більш гарну композицію. GoPro Mount подає камеру трішки вперед в порівнянні зі звичайними кріпленнями, тому ручки дуалів потраплятимуть в кадр менше, або взагалі не потраплятимуть — тут все залежатиме від ширини вашого керма та від обраного в налаштуваннях камери кута огляду. Фішай та супер-ширик безперечно захоплять дуали і ваші пальці в кадр, навіть якщо ви — двометрова шпала з кермом завширшки 46 см, тож грайтеся в налаштуваннях.

Власникам ліхтарів від Lezyne можна порадити придбати Lezyne GoPro LED Light Adapter, який кріпиться до кільця Blendr. Адаптер прикручується напряму до корпусу ліхтаря. І останнє, що треба сказати про кріплення на кермо — напівкільця Blendr сумісні з кермом діаметром як 31,8 мм, так і 35 мм — під кожен діаметр, звісно, підходить відповідне кільце.
Тексту вже написано багато, але це ще ми не торкнулися теми задньої частини велосипеда. Ззаду нам потрібно повісити ліхтар. І він там висить. Але є проблема: 99% ліхтарів чіпляються на еластичну гумку або через хомут. Гума має здатність втрачати еластичність та відриватися (автор — не чужинець цього сценарію, втративши вже зо три чи чотири задніх ліхтаря), а хомути псують поверхню підсідельного штиря, до якого причеплені. Якщо спереду, на кермі, подряпинки від хомута після періоду користування будуть дрібними, то ззаду навіть на дешевих велосипедах борозни від піску, який потрапляє з заднього колеса, виглядають просто жахливо. І тим більш вони дратують, чим дорожчим є ваш велосипед. До того ж, на багатьох моделях використовуються особливі підсідельні штирі хитрих аеродинамічних форм, які не заміниш універсальним трубчастим з магазину.

Як Bontrager виходить з цієї ситуації? На дорогих байках штирі сумісні з прищіпками Blendr, як показано на фото вище. Також бренд пропонує Blendr-сумісні моделі сідла. Знизу сідла є болтові отвори, до яких фіксується Blendr Saddle Accessory Mount, а до нього вже приєднується будь-який задній ліхтар з портфоліо Bontrager на ваш смак. Зараз в каталозі п'ять моделей сідла, які підтримують цю функцію, та згодом з'являться ще.

Ком'ютерам також варто звернути увагу на крила Bontrager NCS Fender Set на спицях та з бризковиками. В заднє крило інтегровано тримач для ліхтаря, який дублюватиме підсідельний ліхтар и таким чином підвищить вашу помітність на дорозі, коли темно.
Ну і нарешті, рішення для шоломів Bontrager теж підтримують Blendr. Універсальне кріплення у переважній більшості випадків фіксується на шоломі спіненим двостороннім скотчем. Він довговічний і чудово тримає, але рано чи пізно, міцність з'єднання слабшає і ваш ліхтар або екшн-камера відпадає. Також іноді приходить час замінювати сам шолом і відірвавши кріплення від старого шолома, перед вами постане завдання придбати стрічку з клеєм такої ж міцності, а це, як каже практика, питання тонке, бо переважна більшість користувачів економить на витратних матеріалах та зайшовши до будівельного супермаркету, обере не шалено дорогий скотч 3M, а низькоякісний аналог за 70 грн. Подальший сценарій ви знаєте.

Розуміючи це, Bontrager пропонує шоломи Circuit, Blaze та Rally (у версіях MIPS та WaveCel) зі вбудованим у купол магнітом. Просто прикладаєте кріплення до шолома — і магніт сам за вас робить всю справу. Нічого простішого вигадати вже неможливо. До шолома можна приєднати передній ліхтар та задній, щоб бачили ви і бачили вас.


Придбати аксесуари до системи Bontrager Blendr можна тут.