Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Фотохроматичні та поляризаційні лінзи в спортивних окулярах

Фотохроматичні та поляризаційні лінзи в спортивних окулярах

Для кожного любителя велосипеда рано чи пізно настає момент вибору спортивних окулярів. У світі оптики існує незліченна кількість виробників окулярів різних цінових сегментів та категорій якості.
 
Все частіше виробники пропонують окуляри з фотохромними чи поляризаційними лінзами (а іноді і з обома технологіями).
 
Фотохромні лінзи (Photochromic, Fototec, народна назва — «хамелеони») змінюють світлопропускну здатність залежно від інтенсивності ультрафіолетового випромінювання, виконуючи сонцезахисну функцію та відновлюють прозорість без впливу ультрафіолету. Оскільки реакція фотохромного складу відбувається лише під ультрафіолетовим випромінюванням - в автомобілі такі лінзи "працюють" гірше, ніж на "відкритому повітрі", тому що автоскло не пропускає значну частину випромінювання. Цей факт часто стає неочікуваним для володарів окулярів з такими лінзами, та, тим не менш, він не свідчить про дефектність лінз. Ступінь затемнення фотохромних лінз в більшості залежить ще й від температури повітря. За спекотних умов фотохромні лінзи не досягають такого ж затемнення як за нормальних температур, тож це також не є дефектом.

Фотохромні лінзи різняться за швидкістю затемнення/просвітлення, а також - за віддітнком.

Що ж до швидкості, то вона напряму пов'язана з якістю фотохромних лінз. Сучасні, високоякісні лізи, як правило, є "швидкісними" тоді як застарілі та дешеві виконують перехід досить повільно. Швидкість "роботи" фотохромних лінз також, як і ступінь затемнення, залежить від температури оточуючого середовища.

Відтінки фотохромних лінз, частіше за все - сірі або коричневі, також бувають червоні. Полікарбонатні фотохромні лінзи часто мають особливий тип забарвлення, відтінок якої змінюється по мірі затемнення — від світло-коричневого до темно-сірого.

Також фотохромні лінзи поділяються в залежності від ступенів затемнення. Загалом вся затемнююча оптика поділяється на 5 основних категорій та спеціальну:

  • 0 категорія - прозорі - світлопропускна здатність 100-80% - призначені для носіння в приміщенні або в умовах поганої освітленості.
  • 1 категорія - світлі - світлопропускна здатність 80-43% - призначені для похмурої погоди.
  • 2 категорія - середні - світлопропускна здатність 43-18% - підходять для носіння в місті або поза ним, в умовах середньої яскравості, за перемінної хмарності.
  • 3 категорія - темні - світлопропускна здатність 18-8% - для захисту від яскравого денного сонячного світла.
  • 4 категорія - дуже темні - світлопропускна здатність 8-3% - для максимального захисту в умовах високогір'я, на гірськолижних курортах, в сніжній арктиці.
  • Спеціальні - менше 3% - використовуються в особливих надяскравих умовах, наприклад, для захисту очей під час зварювання

Фотохромні лінзи, як правило, мають діапазон затемнення на 1 (0-1 / 1-2 / 2-3), 2 (0-2 / 1-3) чи максимум 3 категорії (0-3). При великому діапазоні зміни світлопропускної здатсноті лінзи можуть мати досить обмежену кількість циклів переходів від прозорого стану до темного (після великої кількості циклів лінзи не повертаються до первинного стану), тому такі лінзи досить рідкісні. При невеликому діапазоні, зміни лінзи мають майже нескінченну кількість переходів. Наприклад, фотохромні лінзи від Tifosi гарантують довічну можливість переходів.
 
Що ж до поляризованих лінз  (Polarized), то вони як і всі сонцезахисні лінзи, скорочують чутливість до дуже яскравого світла, а також блокують дію осліплення, яке викликається відбитим світлом від прозорих та дзеркальних поверхонь (скла в місті, бліки від води). Таким чином, поляризовані лінзи забезпечують комфортне та безпечне знаходження на вулиці в яскраву сонячну погоду.
Основний принцип дії поляризованих лінз полягає в тому, щоб пропускати тільки корисне видиме світло.

Природнє світло має особливість розповсюджуватись перпендикулярно вектору напрямку. Світло падає на такі поверхні, як волога дорога, вода, глянцеві корпуси автомобілів, та відбиваючись від них блокується поляризаційним покриттям лінзи. Таким чином лінза пропускає лише природнє корисне світло, блокуючи відбите світло.
 
Гострота відчуття оточуючого світу також підсилюється завдяки кращому сприйняттю кольорів та контрастів.

Переваги лінз з поляризацією:

  • Нейтралізує осліплююче світло
  • Зменшує яскравість ореолу навколо джерела світла
  • Поліпшує контрасти
  • Робить кольори більш насиченими

 Переваги використання:

  • Покращення візуального комфорту
  • Поліпшена якість сприйняття оточення
  • Гарантія оптимальної безпеки носіння
  • Максимальний захист від сонця

 
В інтернет-магазині www.velosiped.com та в магазині "ВелоКиїв" Ви можете придбати окуляри з технологіями описаними вище від іменитих брендів: Shimano, Tifosi, R2, Relax.