Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Перший повноцінний огляд Trek 520 Disc 2019

Перший повноцінний огляд Trek 520 Disc 2019

BikeRadar протестували оновлений сталевий турінг від Trek.

Компанія з Вісконсіна виготовляла сталеві байки 520 з 1983 року — випускаючи їх на кілька років раніше за Specialized Allez та на десяток років раніше за Dawes Galaxy, вірогідно це був стандарт сталевих турінгових байків, зокрема в Британії, а починав випускатись як вседорожній шосейник. Однак з 1983 року байк плавав між вседорожником та турінгом.

Оснащення Trek 520 Disc

  • Рама: Сталева з легуванням хром-молібденом та зварена за технологією TIG
  • Вилка: Алюмінієва, під дискові гальма з кріпленням багажника
  • Руль: Bontrager Comp VR-C
  • Винос: Bontrager Elite з кріпленням ‘Blendr’ для велокомп'ютера та світла
  • Підсідельний штир: Алюмінієвий Bontrager 27.2мм, оффсет 12мм
  • Сідло: Bontrager Evoke 1.5
  • Шифтери: Shimano Sora
  • Передній перемикач: Shimano Sora
  • Задній перемикач: Shimano Alivio
  • Гальма: Дискові механічні TRP Spyre C2.0
  • Гальмівні ручки: Shimano Sora
  • Касета: Shimano HG200, 11-36, 9 швидкостей
  • Ланцюг: KMC X9
  • Система шатунів: Shimano Alivio 48/38/26T
  • Каретка: Shimano з виносними чашками та закритими підшипниками
  • Колеса: Bontrager Affinity TLR готові до безкамерного використання, 36 отворів, втулки Shimano M475
  • Покришки: Bontrager H1 Hard-case Ultimate, 700x38мм зі світловідбиваючими стінками
  • Додатково в комплектації: передній багажник Bontrager з обмеженням до 15 кг, задній багажник з обмеженянм до 25 кг
  • Вага: 13.97 кг (в розмірі 57см, включаючи багажники, проте без педалей)

Trek 520 2019

Алюмінієва вилка має вісь thru-axle; переденій багажник може везти до 15 кг, забезпечуючи загальну місткість до 40 кг

Найбільшою особливістю для 520-го 2019 - отримання переднього багажника, а також нижчими передачами. Також модель відійшла від перемикачів в торець керма на користь більш сучасних дуалів Sora STI levers.

Оригінальні Trek 520 були паяними, тоді як сьогоднішні моделі акуратно зварені за технологією TIG з хромолевих труб, та має алюмінієву вилку під вісь. Заднє ж колесо - на стандартному ексцентриковому кріпленні.

На рамі позаду рульового стакану є кріплення для установки багажника під верхньою трубою, а також тримач ланцюга на задньому пері. На нижній трубі рами три місця для кріплення фляги для можливості кріплення фляготримача в різних місцях, і навіть на вилці, тож ви можете або змінити висоту багажника, або везти більше фляг.

Трипл

Олдскульна трансмісія з трьома зірками шатунів та касетою із широким діапазоном

Найбільш відчутне для моделі 2019, і знак того, що байк став ще ближчий до подорожей - це зміна передач, які стали ще легшими, ніж до цього.

Якщо ваш байк везе велосипедиста вагою 70 кг (ну, хай 75 кг) та на додачу 40 кг спорядження, та збираєтесь подолати досить крутий перевал - ви ніколи не пожалкуєте про наявність наднизьких передач. Тому іноді тріплові системи мають сенс.

Trek можна також похвалити за установку шатунів 48/36/26t Alivio для гірських байків, з малюсінькою внутрішньою зіркою на 26 зубців, на відміну від Shimano 105 50/39/30 або схожих.

 

Касета 11-36 забезпечує передачу для будь-якого рельєфу

Trek дійсно досягли цього завдяки скворідці з 36 зубціям, яка надає можливість надзвичайно низької передачі (26x36). Найвища передача 48x11 більш ніж адекватна для прискорення на спусках. Шифтери Sora та задній перемикач Alivio відмінно працюють в парі, навіть не зважаючи на великі вимушені стрибки на 9-швидкісній касеті з діапазоном 11-36.

Ці "бабусині" передачі надто легкі? Та ні, якщо ви знаходитесь на бездоріжжі біля підніжжя гори висотою в 600 метрів, (які траплялись автору в Новій Зеландії). 

Гальма TRP Spyre надають дуже гарне гальмівне зусилля та контроль, проте потребують дещо більшої сили натискання за гідравлічні гальма

Передня вісь thru-axles допомогає витиснути все з гальм TRP Spyre, які серед усіх найкращих механічних дискових гальм мають переваги у їхньому простому ремонті та налаштуванні, на відміну від гідравліки. Так, вони потребують докладання більшого зусилля на гальмівну ручку, навіть за найдешевшу гідравліку, однак і працюють за будь-яких погодних умов.

Можна сказати, що колеса з 36 спицями на ободах Bontrager Affinity надають враження того, що вони переживуть Апокаліпсис. Покришки Bontrager Hard-Case шириною 38 мм катять відмінно по асфальту, проте гарно почувають себе і на гравії, разом з тим, ободи дозволяють встановити і ширші покришки, тож для себе можна знайти більш бездорожну гуму.

Дуали Sora замінили собою тогорічні шифтери в торці керма

Геометрія по-туринговому вільна, з довгими перами, колісна база значно більше метра, а рульова з невеликим кутом. Це все йде на користь стабільності, комфортабельності та майже прямій посадці, що ідеально як для туринга, так і для ком'ютинга.

Контактні точки зручні і дозволять проїхати велику кількість миль, хоч і повільно. Це особливо корисно у поєднанні з можливістю везти значний багаж із собою, де допомогають можливості наднизьких передач.

16-мильний ком'ютинг автора закінчується кількома сотнями метрів підйому з нахилом 10–12%, який зазвичай потребує "вставання з сідла" та навіть їзди зиг-загом на найухиленіших секціях.

На турері хочеться вертіти залишаючи високий каденс, ніж ламати шатуни та коліна на високих передачах. Якщо ви навантажили 520-ий до верху, розділіть багаж між двома багажниками що добре збалансує байк та надасть кращі можливості керування.

Задній багажник Bontrager може перевозити до 25 кг

Початковий висновок Trek 520 Disc

Модель 2019 на $215 дщорожча за модель попереднього року, однак на мою думку ці додаткові витрати обгрунтовані (принаймні у Великобританії) якщо ви вирішите повноцінну транс-континентальну подорож.

Передній багажник збільшує можливості перевезення до максимуму, з більшою кількістю отворів для кращої сумісності. І хоча дуали Sora номінально нижчого рівня за шифтери 2018 року, перехід до наднизьких передач є вірним рішенням для байку такого типу.

Надміцні ободи готові для безкамерного використання

Перехід в покришках від 32 мм до 38 мм додало ваги, проте поліпшило комфорт, який можна додати ще, перейшовши на безкамерні покришки.

35 років історії пройдено і ми вважаємо, що час відвести частку життя для подорожей на добре збалансованому та готовому до поїздок байку, який до того ж має привабливу ціну.

Джерело