Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Те, що використовують активні райдери MTB - Bontrager Line Dropper

Те, що використовують активні райдери MTB - Bontrager Line Dropper 15.04.2020

В наші часи, велосипеди та запчастини еволюціонують дуже швидко, стають більш зручними, технологічними та функціональними. Велосипедисти у всьому світі використовують надбання індустрії у повній мірі, про одну з таких, безумовно невід'ємних запчастин, хотілося б розповісти трошки детальніше.

Телескопічний підсідельний штир, «дроппер», пневмо «підсідел» – все це, синоніми назви однієї з найбільш значимої запчастини у теперішньому маунтінбайку – регульований підсідельний штир.

До вашої уваги, вже не новий, але перевірений часом продукт – Bontrager Line Dropper. Цей штир встановлюєтся на безліч моделей велосипедів Trek, та є колективною розробкою філії Bontrager та тайванских інженерів.

Пропоную розглянути трошки детальніше:

Інтерфейс
Дроппер має один посадковій діаметр у раму - 31,6 мм, та декілька розмірів, що відповідно загальній довжині збільшують діапазон ходу:
350 мм – хід 100 мм (вага без манетки 485 грамів)

395 мм – хід 125 мм (вага без манетки 520 грамів)

445 мм – хід 150 мм (вага без манетки 550 грамів)

Моделі 2020 року

340 мм – хід 100 мм (вага без манетки 480 грамів)

400 мм – хід 130 мм (вага без манетки 525 грамів)

440 мм – хід 150 мм (вага без манетки 555 грамів)

480 мм – хід 170 мм (вага без манетки 583 грами).

Регулювання виконується за допомоги механічного приводу на виносній манетці, проведення тросу лише внутрішнє, тому, якщо ваш велосипед не має отворів під інтегровану прокладку боудена, нажаль, цей штир вам не підійде.

Замок сідла сумісний як зі звичайними круглими рамками 7х7 мм так і з овальними, композитними 7х10 мм, тощо. Він двоболтовий, не має зміщення (офсету) відносно осі, легко та зрозуміло налаштовує  кут нахилу сідла, рівно як і звичайний двоболтовий підсідельний штир.

Особливістю рамки для рейлів сідла, є те, що більша площина упору та контакту сідла зміщені вперед, зроблено це для того, щоб у разі сильного зміщення сідла вперед, рамки мали достатній підпір. Особливо важливо це для титанових та композитних рамок. Високі та дуже низькі райдери, зазвичай, сильно зміщують сідло вперед, заради збільшення ефективності педалювання вгору, Bontrager знає про це, тому таке рішення цілком логічне та правильне.

Для приводу використовується звичайний трос перемикання 1,2 мм, котрий кінцем заходить у схвостовий механізм зміни ходу. Монтаж дуже легкий та зрозумілій.

Керування

Виносна манетка регулювання Bontrager має декілька варіантів виконання, в залежності від ваших потреб та комплектації велосипеда.

Перший варіант класичний:
Встановлюється на власний роз’ємний  хомут внутрішнім діаметром 22,2 мм, замість лівої манетки переднього перемикача, на вільний кінець тросу монтується циліндр з гвинтом, що фіксує трос та водночас робить упор для важеля манетки.
Приємним бонусом є функціональність та універсальність манетки, за рахунок модульної конструкції, її можна зняти з власного хомута, та встановити за допомогою, так званого адаптера Matchmaker на гальмівну ручку Shimano I-spec II або Sram X-clamp


Другий варіант – це спрощена манетка, котра зазвичай є комплектом до штиря. Суцільний корпус, але з тим же самим роз’ємним хомутом, для легкого монтажу/демонтажу. Важіль дуже легкий 27 грамів, простий конструктивно, що робить його дуже надійним та зрозумілим у використанні.

Третій варіант підійде тим, хто або ще не може полишити ностальгію за переднім перемикачем, або кому просто не зручно використовувати класичний тригерний механізм.

Зазначу, що за рахунок універсального тросового приводу з фіксацією у важелі, ви зможете використати практично будь-яку манетку зі схожим конструктивом, що надає вам безмежний простір для підбору зовнішнього вигляду та ергономіки елементу керування дроппером.

Безумовно. Вибачте!
Я не забув про власників велосипедів з DropBar-ом, для вас також є декілька вдалих, фірмових рішень, для встановлення функціонального аксесуару на ваш грейвел, монстер крос, циклокрос, шосейний або турінг велосипед. Наприклад Pro Discover Lever:

Надійність та обслуговування
Конструкція телескопічного підсідельного штоку доволі проста.
Серцем – є нерозбірний картридж з повітрям та маслом, котрий виконує основну функцію регулювання загальної довжини дропера. Змінні полімерні направляючі та гумові ущільнення, задля запобігання потрапляння бруду всередину механізму – ось і все. Доволі проста конструкція, яка власно також виконана гармонійно.

Важливо, що навіть якщо конструкція елементарна, але у вас немає спеціального інструменту, або навичок, не рекомендую розбирати та робити щось з аксесуаром власноруч. У майстерні є калібровані притискні пластини та досвід для безпечного та компетентного обслуговування вашого підсідельного штоку.
Дуже добре, що виробник продає окремо без виключення всі розхідні матеріали, котрі, зазначу, є у наявності в Україні. Це значно пришвидшить строки обслуговування або ремонту такої необхідної деталі для активного катання на гірському велосипеді.

Висновки

Дроппер – це не маркетинговий продукт, це реально необхідний елемент вашого велосипеда, якщо ви катаєтесь активно, хочете комфортно почуватися на спусках та технічних ділянках. Зазначу, що навіть просто змінити висоту положення сідла, зупинившись у місті на світлофорі – це так зручно та приємно.
Bontrager Line – це надійний, простий у використанні та відносно доступний телескопічний підсідельний штир, котрий має дворічну гарантію, можливість встановлення на велосипеди Trek Х-caliber та Roscoe, та доступний для замовлення та обслуговування в Україні.