Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Велосипед як засіб пересування в США

Велосипед як засіб пересування в США 25.02.2018

Більшість людей звикли, що американці - автомобільна нація. Немалим може бути здивування, коли дізнаєтесь, що велосипед - доволі розповсюджений транспортний засіб в США.

В Каліфорнії не на словах, а на справі намагаються вести здоровий спосіб життя. Владі цього штату вдалось створити особливу атмосферу, в якій велосипедна культура займає чи не перше місце. Існують навіть спеціальні карти в кожному великому місті Каліфорнії, на котрих показані велосипедні маршрути. Більше того, різним кольором відмічаються велодоріжки які фізично відокремлені від доріг та полоси для велосипедистів на проїжджій частині.

Карта велодоріжок в Сан-Франциско:

Велодоріжки користуються популярністю:

В невеликих містах майже кожна вулиця обладнана велодоріжкою. Стоянки для велосипедистів є в кожній школі та біля будь-якого магазину. А якщо ж мова йде про спортивний магазин, то велопарковки не тільки на вулиці біля входу, проте і всередині.

На дорогах між сусідніми містами також є полоси для велосипедистів.

На відміну від України, в США велосипедист такий самий учасник руху, як і автомобіліст. Для нього існує своя шкала штрафів. Наприклад, дітям до 12 років заборонено їздити без шолома, (в іншому випадку батькам доведеться сплатити штраф у 500 долларів). Також заборонено їздити без переднього та заднього ліхтарів в темну пору доби (штраф 100 долларів). Якщо ж повезе з поліцейським, то можна відбутися усним попередженням. У випадку зустрічі із суворим служителем закону, все може закінчитись ночівкою в місцевій тюрмі. В будь-якому випадку, в наступний раз ви тисячу разів подумаєте, перш ніж їхати в темний час доби на велосипеді без працюючих ліхтарів.

А якщо ви не можете долати великі відстані на велосипеді і поки готові до невеликих поїздок? До ваших послуг громадський транспорт, в якому велосипедист почуває себе цілком комфортно. Найголовніше: перевезення велосипеда здійснюється безкоштовно. Оплачується тільки проїзд людини з пункту А в пункт Б.
Якщо ж мова йде про електричку, а в Америці вони двоповерхові, то в ній цілих 2 вагони для велосипедистів: в початку та в кінці потягу.

Кожен вагон може перевозити 40 велосипедів, які їдуть на першому поверсі. З метою забезпечення безпеки при перевезенні велосипеда в електричці велосипедний вагон обладнаний стійками, куди потрібно прикріпляти свій велосипед під час руху потягу. Кріплення здійснюється за допомогою розтяжок з крючками. Стійки і розтяжки вже є в вагоні, з собою нічого приносити не потрібно.

Місць для велосипедистів, що розміщені на другому поверсі, всього 20. Якщо сидячих місць в вагоні для велосипедистів не вистачило для всіх бажаючих, то вони можуть пройти в інші вагони.

Бажано повісити на свій велосипед бірку з вказанням початкового та кінцевого пункту слідування. Тоді менше шансів, що ваш велосипед закриють іншими байками, оскільки до стійки можна прикріпити до чотирьох велосипедів.

Якщо мова про автобус, то і тут все готово для комфортного пересування велосипедиста. В передній частині автобуса є стійки, куди можна поставити свій велосипед. На сайті транспортної компанії викладені інструкції з фотографіями по використанню цих стійок.

Нарешті, метро. В ньому також виділені спеціальні вагони, в яких можна припаркувати свій велосипед.

Якщо бажання кататись в метро на велосипеді відсутнє, то будь-яка платформа обладнана стійками, куди можна прикріпити свій велосипед за допомогою троса чи замка.
В кожному виді громадського транспорту існують правила перевезення велосипедів. При грубому порушенні цих правил водій автобуса, кондуктор електрички чи метро вправі висадити вас на найближчій зупинці. В окремих випадках непокори - викликають поліцію.

Розвинена велосипедна інфраструктура дозволяє проводити масові заходи зі стимулювання відмови від пересування автомобілем. Інформація про захід, що буде проходити незабаром розповсюджується через велосипедні спільноти, сайти. Вибирається день, запрошуються спонсори і волонтери.

 

Один з заходів в Сан-Франциско назвали (банально) "Велосипедом на роботу" (Bike to Work Day). На карті міста відмітили "пункти підкріплення", на яких волонтери безкоштовно роздавали стилізовані під захід сумки. В сумках можна було знайти: карти веломаршрутів міста та округу, правила поведення велосипедиста, інструкції по легкому ремонту велосипеда, світловідбиваючі смужки, ліхтарик на шолом, енергетичні батончики та напої, а також рекламні буклети спонсорів, так чи інакше пов'язаних з велосипедною чи спортивною тематикою.

Оскільки Сан-Франциско знаходиться в "Силіконовій долині", то серед спонсорів можна було знайти всесвітньо відомі імена: Adobe, Google, Symantec, HP.

Велосипеду підвласний будь-який вік. Маленьких дітей возять в велоколясках.

Доросліші діти їздять вже на власних байках.

Велорух в Каліфорнії настільки популярний, що ніхто не сахається від подиву при зустрічі людини у велошоломі в магазині, офісі чи де інде.