Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Як правильно виставити висоту сідла

Як правильно виставити висоту сідла 27.11.2018

Для початку хотілося б сказати, що не буває "звичайної висоти сідла", але є "налаштування правильної висоти індивідуально". У чому різниця? Висота сідла, кут нахилу його "носика" та зсув вперед чи назад і є тим самим "налаштуванням".

Якщо всі перераховані фактори будуть виставлені вірно - ваша покатенька буде комфортною, а невідповідність хоча б одного параметра іноді вставляє серйозні гілляки в колеса.
Але стривайте, маємо гарні новини! Ідеальну висоту, кут та зсув легко знайти - треба лише трішки поекспериментувати.
Почати можна з визначення поточного положення вашого сідла за допомогою декількох замірів, так ви зможете зробити висновки з внесених змін, та зрозумієте яка ж різниця між налаштуваннями.

У якому положенні ваше сідло на даний момент? (типа подзаголовок)

Три основних заміри - висота, кут та зсув. Є кілька способів їх виміряти, але методи, описані нижче, дозволять будь-кому за допомогою лінійки або рулетки та смартфона зробити все, як треба. Тож занотуйте поточне положення, воно може стати в нагоді пізніше.
До речі, треба брати до уваги, що різниці між самими сідлами для цих вимірювань немає, важливі лише цифри.

1. Висота сідла

Виміряйте довжину сидіння, від початку до кінця, та знайдіть його центр. Позначте цю точку за допомогою олівця чи будь-чого іншого.

Визначте довжину лінії, що буде брати початок від центральної точки (починаючи з верху сідла) до центральної точки кареткового вузла, ігноруючи кут підсидільної труби (це має бути пряма лінія).


Деякі каретки міряються краще зі сторони зірок, інші - з протилежної. Обирайте сторону так, щоб мати найякісніший замір.

2. Зсув вперед/назад

Поставте велосипед вертикально перпендикулярно підлозі та горизонтально перпендикулярно стіні, заднім колесом до стіни. Виміряйте відстань від стіни до:
А - кареткового вузла;
В - носика сідла.
Трохи математики - від довжини А віднімаємо довжину В, отримуємо цифру що буде означати зсув сідла.

3. Кут нахилу сідла

Через іноді велику кількість нерівностей сідла, найпростішим методом для вирахування кута нахилу буде покладений на сідло планшет (той, що для паперу), а на нього - інклінометр або смартфон зі спеціальним додатком.


Методологія

Щойно у вас будуть всі три заміри - можна починати.

До речі, взагалі в світі вистачає "олдскульних" методів визначення оптимальної висоти сидіння - метод Холмса, метод Лемонда, сідло під пахви - кінчики пальців до середини шатуна, та інші. Комусь вони здаються досить дивними та неспроможними перебороти бодай яку критику "надмізків", але ніхто й не каже що вони зовсім безглузді.

Для початку, метод п'яти - найшвидший спосіб знайти початковий рівень. Це можна зробити або на стаціонарному велотренажері або у дверному отворі.
Застрибуйте на велосипед та встановіть п'яту у взутті, в якому будете кататися, на педаль. Не має значення які саме педалі - пласкі "топталки" або контактні.
Починайте повільно крутити педалі вперед чи назад. Якщо сідло зависоко - ви не будете спроможні нормально крутити не зсуваючись збоку вбік, перетягуючись. У такому випадку опустіть сідло на 1-2 сантиметри, та спробуйте ще раз, та повторіть якщо цього недостатньо.
Так само це працює і навпаки - якщо крутиться легко - піднімайте сідло по кілька сантиметрів, поки не станете тягнутись до педалей. Повторюйте, поки не знайдеться "ідеальна" висота.

Залиште "метод п'яти" у дзеркалі заднього виду та спробуйте інакше: встановіть стопу на педаль так, як вона стояла б при звичайному катанні.
Наприклад, для "топталок" краще за все буде така пропорція - 1/3 спереду педальної вісі, 2/3 - позаду.
Подальші дії будуть потребувати трохи допомоги друга та цікавої фотосесії.


Покрутіть педалі кілька хвилин, як ви робите це у звичній покатенці. Скорегуйте своє позиціювання по відчуттях так, як можна визначити "найліпшим". Щойно, як влаштуєтесь - робіть фото. Головна мета фотографій у тому, щоб вирахувати згин коліна та хоча б приблизний його центр.
Вважається, що на максимально витягнутій нозі (це, до речі не на 6 годин, а приблизно на 5), згин коліна на 30-40 градусів - цілком прийнятний результат.
Якщо відчувається надлишковий натяг спереду коліна або надмірний об'єм навантаження на квадріцепси, це означає що сідло занизько.
Якщо ж відчуваєте тупий біль десь у попереку або ваші стегна "підтанцьовують" - ви сидите зависоко.

Використовуючи ті ж фото, знайдіть момент де нога рухається вперед-горизонтально та дивіться на коліно.


Визначте центр коліна, або місце, де воно починає свій згин. Де, відносно вісі педалі, заходиться ця точка? Спереду, позаду, чи просто зверху? Якщо позаду, спробуйте посунути ваше сідло трошки вперед, поки центр коліна не буде на одній прямій вертикальній лінії з віссю педалі.
Помітили, коли посунули сідло вперед, що висота ніби трохи змінилась? При переміщенні сідла вперед скоріш за все його треба буде також трохи підняти. Так само це працює і навпаки.
Всі ці танці з бубном продовжуються до тих пір, поки ви не відчуєте комфорт та баланс. Ніяких коливань стегнами, ніяких перенавантажень однієї групи м'язів, ніякого зайвого болю та розтягувань.
Саме час вийти на вулицю (прихопіть мультитул), влаштуйте маленьку покатеньку та підтягніть усі вузли. Не рекомендуємо викладатись на повну у перші рази - м'язи мають безболісно адаптуватись до нової посадки.

Сідло має працювати на вас

Все це було під великим припущенням, що ваше сідло правильно підтримує ваші тазові кістки.
Чи це так? Ви відчуваєте рівномірний тиск на кістки тазу? Якщо ні, то це може бути з двох причин:
1. Ваше сідло не підходить вам через анатомічні особливості
2. Зсув сідла не надає можливості кісткам тазу працювати, як треба.
Обидва варіанти мають право на життя, але ви можете самостійно перевірити, що саме вам заважає.

Зсув сідла це основний фактор, що визначає як саме буде розподілений тиск на таз. Наприклад, задраний зависоко носик не дає можливості кісткам тазу виконувати підтримуючу функцію, і навпаки - занижений носик перекладе весь тиск таким чином, що ви будете зсуватися на сідлі вниз, та ще й надасть додаткове навантаження на п'ястні кістки і долоню в цілому.
Більшість сідел виставляється у діапазоні 0-6 градусів, причому носик догори зустрічається дуже рідко. Так, це дуже загальні цифри, але вони служитимуть базисом, на якому можна знайти саме своє положення.

Здається, тепер все налаштовано.
Якщо після внесених змін ви все ще не відчуваєте достатній комфорт - продовжуйте пошуки, експериментуючи з позиціюванням сідла. Не забувайте все це нотувати - це важливо для відслідковування положень.
Усі ці поради дадуть вам надійну платформу, від якої можна буде відштовхуватись, шукаючи свою ідеальну позицію.
І наостанок: не слід використовувати те, що підійшло вашим друзям, краще прислуховуйтесь до свого тіла - у випадку дискомфорту або болю вносіть нові зміни до свого положення на велосипеді.

Джерело