Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Аеродинаміка. Тенденції розвитку технологій.

Аеродинаміка. Тенденції розвитку технологій. 27.09.2018

Аеродинамічна труба на вашому кермі: як вимірювач аеродинаміки реального часу може стати наступною великою розробкою

Розпочався розвиток пристроїв, які будучи встановленими на велосипед можуть вимірювати показник CdA під час поїздки


В 2018 році, багато велосипедистів вклали значні кошти в аеробайки, аеродинамічні колеса, шоломи та одяг, які обіцяють, що надають додаткові можливості швидкості, але практично ніхто не вклався в оптимізацію найбільшого джерела гальмування - самих велосипедистів.

На сьогодні кілька малих компаній дозволяють визначити повітряний опір райдера в реальному часі, а гігант з розробок GPS - Garmin також "входить в гру".

"Ти так вповільнюєшся..."

Їзда на велосипеді - це рівняння з фізики обертання, в яку входить сила, яку ви прикладаєте до педалей зі співставленням протилежноих сил - опору повітря, гравітації та тертя. Коли їдеш у підйом, вага грає велику роль. Коли райдер їде по "пласкачу", опір повітря стає основною перепоною. Щоб їхати швидше, ви маєте а) стати легшим, б) збільшити потужність або в) зменшити опір повітря.

Грубо кажучи, 80% загального опору велосипед/велосипедист/багаж приходиться саме на велосипедиста. Покращуючи "форму" райдера під час вітру можна отримати значний вплив на опір. Професіонали використовують аеродинамічні труби, щоб оптимізувати власну посадку, що особливо важливо в перегонах на час.

Опір часто виміряють в CdA. Чим нижче значення, тим краще. Один з багатьох складних моментів аеротестування є утворення балансу між позицією, яка забезпечує низький показник CdA зі встановленою посадкою, яка забезпечує можливість вироблення високої потужності.

Вартість та географічна рідкість аеротунелів робить їх майже недоступними для пересічного райдера, однак кілька компаній тепер пропонують пристрої, які можна встановити на велосипед та визначати CdA під час поїздки.

"Вітряні палички" та вимірювачі потужності 



Пристрій PowerPod, зліва, встановлюється під велокомп'ютером та вимірює умови навколишнього середовища

John Hamann роками продавав пристрої на кермо, які вимірювали низку показників навколишнього середовища, включаючи швидкість вітру, градієнт, щільність повітря, швидкість покриття та інше.

Перший модуль - iBike, що кріпиться на кермо, мав вимірювати або вираховувати всі фактори що протистоять велосипедисту для руху вперед та, до того ж, вираховував потужність.

Тепер пристрій називається PowerPod, модуль може використовуватись у парі з вимірювачем потужності для визначення показника CdA в реальному часі. 


Коли вимірювач потужності cпарований з PowerPod, Everysight Raptor надає показники CdA в реальному часі, а на додачу кольорові індикатори та час, який було збережено або втрачено? у відповідності до посадки "за замовчуванням"

Щоб його використовувати, велосипедист спершу калібрує систему їздою в стандартній позиції, вносить показники ваги та іншої інформації. Після чого, PowerPod починає визначення потужності сили, яка протистоїть велосипедисту, різниця показників позначається в змінах у CdA.

Hamann співпрацював з Everysight, технічною компанією, яка розробила дисплей для окулярів Raptor. Використовуючи окуляри Raptor, райдер може завжди дивитись на дорогу та бачити такі показники як швидкість, потужність та CdA на внутрішній поверхні лінз.

Raptor та Hamann вирішили встановити на кількох простих дисплеях показники опору, включаючи "сирий" CdA, а також кольорові індикатори, які дозволять велосипеду розуміти, він нижче, вище або в самій зоні мети у показника CdA.


EverySight Raptor - ефективний велокомп'ютер, керування яким виконується сенсорною панеллю на дужці окулярів, або додатком в гаджеті

Основна ідея полягає в тому, що вершник може — на власному велосипеді і на відкритій дорозі — експериментувати із визначенням найбільш швидкої та прийнятної посадки.

“Позиція в аеротрубці це одне; на дорозі - зовсім інша річ” каже HyFrir з Everysight, пояснивши, що Raptor може в реальному часі відображати втрати або збереження часу, засновані на стандартній посадці райдера.

“Ідея в тому, що ви їдете та бачите ваш показник CdA позначений зеленим, ви навіть не думаєте про це. Однак через годину ви втомлюєтесь, вигинаєте спину і ваш показник CdA "погіршується" і переводить індикацію в червоний колір. Тоді ви швидко задумуєтесь, які зміни повинні зробити, щоб відновити показник.”


Пристрій Notio Konect вимірює швидкість вітру, щільність повітря, швидкість велосипедиста та багато іншого, і працює з додатком Garmin Connect IQ для виведення показників на комп'ютер Garmin Edge

Компанія Argon 18 має таку саму технологію, як і PowerPod що називається Notio Konect. Розміщуючись під кермом, Notio Konect може виміряти низку показників про навколишнє середовище та надати показник CdA комп'ютеру Garmin Edge через додаток Garmin Connect IQ.

Декілька компаній вже застосовували подібну технологію для розробки велосипедів та обвіски, часто використовуючи технологію від компанії Alphamantis. Нещодавно, Garmin придбав Alphamantis.

Залучення Garmin’у

Хоча продукт Garmin такий самий, як і PowerPod, скоріш за все, гігант GPS ще не говорив про це. Система від Alphamantis була розроблена для роботи в приміщенні на велотреку де клімат можна контролювати. Тож Garmin активно застосовує опцію, що називається TAS.

“Хоча ми не можемо коментувати майбутні продукти, однією з цілей команди Garmin в Монреалі є допомога велосипедистам в поліпшенні їхньої аеродинаміки” розказує Рос Стірлінг, інженерний директор Garmin.

“На сьогодні, наша система Track Aero System (TAS) застосовується, як професійними командами, так і національними, що допомогає атлетам побачити та поліпшити свою продуктивність. Це єдина система аеродинамічного тестування в світі, яка достатньо точна, щоб користувач міг виконати відповідні заміни в позиції або велосипедному обладнанні та все це в реальних умовах педалювання.”

Стірлінг та інші працівники Garmin також певно побоюються системи Argon 18 та PowerPod. Додаток Garmin’s Connect IQ - продукт третьої сторони та працює лише на найновіших комп'ютерах Edge.

Джерело - BikeRadar