Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Амортизаційні вилки для велосипеда

Амортизаційні вилки для велосипеда

Насьогодні, системи амортизації активно використовуються практично в усіх сферах діяльності людини, особливо добре вони себе зарекомендували в умовах, коли необхідно долати перешкоди на великій швидкості. Розглянемо основні типи систем амортизації, що використовються у велосипедах - амортизаційні вилки.

Амортизаційні вилки, за конструкцією поділяються на:

  • Однокоронні з горилою
  • Однокоронні перегорнуті
  • Двокоронні звичайні
  • Двокоронні перегорнуті
  • Одноногі
  • Паралелограмні

На більшості крос-кантрійних, гібридних, просунутих дитячих велосипедах встановлюють однокоронні вилки з горилою. Вони забезпечують достатню жорскість конструкції та гарну роботу.


Перегорнуті вилки складніші в конструкції, однак забезпечують деякі переваги в роботі.

Двокоронні вилки призначені для забезпечення максимальної жорсткості в найекстремальніших дисциплінах, таких як фрі-райд, даунхіл, олмаунтін та інших.



Одноногі вилки - особлива розробка яка покликана відійти від подвійної конструкції амортизаційного елементу, який припиняє працювати при порушенні паралельності амортизаційних частин.

Паралелограмні - екзотика, яка використовує особливу шарнірну конструкцію з одним або більше амортизаторами.

Залежно від призначення, робочий хід вилок може коливатись від 60 до 300 мм.

Вилки велосипедів, за типом робочих елементів, можна розділити на наступні типи:

  • пружинні
  • пружинно-еластомерні
  • пружинно-масляні
  • повітряні
  • повітряно-масляні

Амортизатор велосипеда - це система з демпфера та пружини, що гасять ударні навантаження та коливання. Пружина гасить ударні навантаження і може бути або сталева, або пневматична. Демпфер гасить коливання (він повинен швидко стискатись і повільно повертатись в початкове положення), може бути повітряним, масляним чи еластомерним.

Пружинні вилки.
Найдешевший тип амортизаційних вилок. Складаються просто з однієї чи двох пружин в ногах вилки. Як справжній амортизатор, вони працювати не можуть - так як відсутній демпфер, однак все-таки додають комфорту при їзді. Не регулюються, або регулюється тільки переднавантаження (Preload).

Пружинно-еластомерні вилки.
В такій амортизаційній вилці, окрім сталевої пружини, стоїть стрижень з полімерного матеріалу або гуми (еластомер), котрий виконує роль демпфера. Даний варіант є бюджетним, проте має переваги: вилки не “течуть” маслом та не травлять повітря. Недоліком ще стає залежність від температури, оскільки за низької температури еластомер жорсткішає та перестає виконувати свою функцію. Дані вилки не регулюются, або регулюється тільки перенднавантаження, можуть мати блокувальний важіль LockOut.

Повітряні вилки.
Роль амортизатора та демфпера виконує повітря, що накачується в камеру вилки насосом. Легкі вилки при екстремальному використанні через зниження щільності манжет можуть пропускати повітря. Мають малу кількість налаштувань, проте є можливість регулювання переднапруги в широкому діапазоні. На додачу з'являється можливість регулювання відскоку вилки (Rebound). Частіше всього мають блокувальний картридж (LockOut).

Пружинно-масляні вилки.
Демпфером слугує картридж, що заповнений маслом. Пружина виготовлена зі сталі. Такі вилки найбільш надійні, зручно і легко налаштовуються, однак мають найвищий цінник.

Повітряно-масляні вилки.
В такій вилці велику роль демпфера виконує заповнений оливою картридж (із закритою або відкритою масляною ванною), пружиною слугує повітря, що накачується насосом. До переваг можна віднести просте та швидке регулювання жорсткості вилки та переднапруги, а також нижчу вагу за пружинні. 

Налаштування амортизаційних вилок.

Preload - попереднє навантаження.

Це параметр, що характеризує мінімальне навантаження під яким починає спрацьовувати вилка. Конструкція вилок передбачає можливість регулювання жорсткості шляхом її попереднього стискання з метою підгону вилки під вагу вершника. Оскільки вилки можуть мати пружини різної жорсткості - можливість регулювання може бути недостатньою (надто жорстка / надто м'яка) для правильного налаштування, тобто щоб вилка відпрацьовувала максимально ефективно, в такому випадку необхідно замінювати пружину у відповідності до маси велосипедиста. В повітряних вилках даний параметр регулюється шляхом зміни тиску в камері.

Rebound - відскок (відбій).
Дане регулювання забезпечує зміну швидкості повертання вилки у вихідне положення.

Compression - компресія (швидкість стискання).
Регулювання зворотне до відскока і забезпечує регулювання швидкості стискання вилки.

LockOut - блокування.
Блокує хід амортизаційної вилки перетворюючи її на жорстку, для проходження ділянок шляху де вилка лише вкраде ватти енергії на її розкачування.

Extension Control - регулювання довжини ходу вилки.
Дає можливість зміни повного ходу вилки.

Часто останні два параметри мають можливість регулювання з керма встановлюючи на нього манетку.

Задні амортизатори влаштовані за аналогічним принципом.

Також можуть використовуватись амортизатори в підсідельних штирях, рульових колоках, тощо, проте це не більш ніж "навороти" для комфортнішої їзди.