Пн-Пт 10:00-19:00,
Сб-Нд 10:00-18:00

Групсети шосейних велосипедів. Все, що потрібно знати

Групсети шосейних велосипедів. Все, що потрібно знати

Пояснення ієрархії груп компонентів Shimano, SRAM та Campagnolo

Велосипедний групсет - це набір велосипедних компонентів які дозволяють вам їхати та зупинятись — іншими словами, це - трансмісія, шифтери та гальма.

Є багато компаній, які випускають велокомпоненти, але на ринку домінують три гіганти: Shimano, SRAM та Campagnolo. Давайте розглянемо кожен по черзі.

Не зважаючи на відмінності між брендами, їхні компоненти виконують ту саму роботу, навіть якщо є деякі тонкощі та варіанти в тому, як саме вони виконують своє "завдання".

Спочатку ми пояснимо різницю між доступними групсетами, після чого перейдемо до детального огляду компонентів та того, як вони відрізняються між брендами, а потім пояснимо переваги більш дорогих групсетів і пояснимо сумісність компонентів.

Ієрархія шосейних групсетів

Shimano

Shimano найстарший та найбільш широко вживаний бренд серед трьох головних. Компанія зародилась в Японії у 1921 році, коли Созабуро Сімано вирішив розпочати виробництво вільнобігів (фривілів) в арендованому кутку зруйнованої целюлозної фабрики.

Перемістившись у сьогодення, можна зрозуміти, що цей початок був настільки успішним, що наразі Shimano налічує половину всесвітнього випуску компонентів для велосипедної індустрії.

Групсети початкового рівня: Claris, Sora та Tiagra

The latest Claris R2000 groupset borrows design cues from its more expensive siblings

Групсет Claris R2000 позичив дизайн у більш дорогих "старших" груп

Асортимент починається з бюджетної групи Claris, яка, зазвичай, встановлена на більшості дешевих шосейників. Claris це 8-швидкісна система (вісім зірочок позаду) поєднана з системою шатунів із двома або трьома зірками попереду.

Shimano Sora 9-швидкісний групсет, який частіше всього можна побачити на бюджетних шосейних велосипедах

Наступний групсет Sora, який так само встановлюють на байки початкового рівня, сама ж система 9-швидкісна і так само поєднується з "дабловою" або "тріпловою" системою шатунів. 

Shimano Tiagra забезпечує якості близькі до старшої групи - 105, але на 10 швидкостей

Потім іде Tiagra, 10-швидкісний групсет, який має показники близькі до групи 105, але в ньому зекономлено в деяких вузлах, наприклад, колодки гальм, які постачаються цільними, на відміну від картриджних.

Групсет Tiagra не має в своїй серії дискових гальм, проте є позасерійні (не промарковані Tiagra) RS405, які можна розглядати як еквівалент групи. 

Просунуті групсети Shimano: 105 та Ultegra

Shimano 105 is the workhorse group from Shimano's road range, now with 11 speeds

Shimano 105 - група - робоча конячка з шосейних компонентів від Shimano, тепер на 11 швидкостей

Shimano 105 найбільш доступна зфокусована на якості група і постачається на багатьох шосейниках середнього цінового сегменту.

Цю 11-швидкісну групу більшість райдерів розглядають як найкраще поєднання якості, міцності і ціни. На даний момент в групі немає опції гідравлічних гальм, однак, так само як і в Tiagra, ручки RS505 є еквівалентом групи 105.

Shimano Ultegra посідає одним місцем нижче за групу професійного рівня Dura-Ace.

Ця група з 11 швидкостями має багато подібних за конструктивом особливостей, як і в топовій Dura-Ace та забезпечує всі показники якості, які тільки може потребувати більшість велосипедистів, однак має трошечки більшу вагу ніж Dura-Ace.

Як і в Dura-Ace, Ultegra включає окремі групи з системою електронного перемикання Di2, а також версії з гідравлічними дисковими гальмами, на додачу до традиційних механічних систем перемикання та гальмування.

Shimano recently launched a new generation of Ultegra, dubbed R8000

Нещодавно Shimano запустили нове покоління Ultegra R8000

Групсет професійного рівня Dura-Ace

Dura-Ace це вершина діапазону груп Shimano яка використовується на багатьох топових професійних байках. Вона забезпечує 11-шивдкісну систему передач (11 зірочок ззаду) у поєднанні з надзвичайно легкими матеріалами, такими як високоякісні сплави алюмінію, карбонові вколокна, а також - титан.

В групі доступний вибір між обідними гальмами і дисковими, а також між механічною системою перемикання і електронною - Di2. А на додачу є версія з вимірювачем потужності R9100-P. 

SRAM

Американська фірма SRAM вийшла на перший план під час буму гірських велосипедів в кінці восьмидесятих років і зарекомендувала себе завдяки легким перемикачам GripShift. SRAM представили лайтовий шосейний групсет Red в 2007 році і зараз випускає обширний діапазон компонентів для шосейних та циклокросових велосипедів, поряд з групами для MTB. 

Шосейні компоненти SRAM включені в чотирьох основних групах: Apex, Rival, Force та Red (в порядку зростання ціни). Групсети SRAM мають найнижчу вагу на ринку в своєму ціновому сегменті, а також усі шосейні групсети містять опцію з гідравлічними дисковими гальмами.

Групсет початкового рівня SRAM Apex


SRAM Apex, the American brand's entry-level road groupset

Apex - це 10-швидкісна група комопонентів, яка забезпечена системою SRAM WiFli. WiFli надає широкий діапазон передач — між 11 та 32 зубцями — для касети (причому відомо, що шосейні задні перемикачі можуть працювати з зірочками до 36 зубців). Це дозволяє використовувати таку ширину діапазону, яку пропонує система з трьома зірками ("тріпл"), але на двох зірках (не жертвуючи вагою додаткової зірки).

SRAM також пропонує дану групу в конфігурації 1x11.

Середній рівнеь: Rival and Force


SRAM Rival 22 is a direct competitor to Shimano 105
SRAM Rival 22 приблизно відповідає групі Shimano 105

Наступна лінійка - Rival, яка також може використовувати широкий діапазон задніх передач WiFli, проте виготовлений з легших матеріалів ніж Apex.

Rival - найпопулярніша трансміся SRAM для шосейників і має 11 швидкостей. Група пропонує більш звичну комбінацію 2x11 або із однією зіркою спереду 1x11.

Піднімаючись в ціні до рівня Shimano Ultegra, маємо групу SRAM Force, яка використовує такі легкі матеріали як високоякісні алюмінієві сплави та карбон, що робить групсет досить конкурентним. Як і Rival група 11-швидкісна і так само має опції 2x11 та 1x11.


Групсет професійного рівня: Red


SRAM Red 22 is the lightest groupset on the market at 1,747g
SRAM Red 22 - найлегший групсет на ринку із сумарною вагою 1,747 грамів

SRAM Red доведена група професійного рівня із 11 швидкостями, яка неодноразово приносила гонщикам перемогу на перегонах Tour de France. Це головний конкурент Shimano Dura-Ace та Campagnolo Super Record.

Компоненти групи SRAM Red використовують надлегкі матеріали, включаючи високоякісні сплави, багато карбону титан та навіть керамічні підшипники. SRAM Red також доступний в опції WiFli.

Електронне перемикання SRAM eTap та гідравлічні гальма


SRAM's Red eTap wireless groupset — look ma, no cables!

Американська компанія розпочала випуск електронної групи Red в 2015 році, відому як eTap. Це єдине бездротове рішення, що доступне у трьох основних конкурентів.

Campagnolo

Італійська компанія Campagnolo з'явилась в 1933 році, після того як її засновник Tullio Campagnolo був розчарований спробами зняти заднє колесо під час перегонів, що надихнуло його на розробку ексцентрикового важеля quick-release.

Цей бренд, вірогідно один з найлегендарніших, завдяки асоціації з багатьма спортивними легендами — Фаусто Коппі (Fausto Coppi), Джино Барталі (Gino Bartali), Жак Анкветіль (Jacques Anquetil), Едді Меркс (Eddy Merckx), Бернар Іно (Bernard Hinault), Мігель Індуріан (Miguel Indurain)… Так вийшло, що Campagnolo часто стає вибором шанувальників консерватизму, а також колекціонерів велосипедів.

Групсет початкового рівня Campagnolo Centaur


Centaur is Campagnolo's latest entry-level 11-speed groupset

Групсети Campagnolo почаинаються з більш досконалих в ієрархії порівняно з конкурентами, тому не дивно, що нелегко знайти велосипед із Італійською трансмісією за ціною нижче $1000.

Групсет Centaur приблизно займає нішу порівняну з Shimano 105 або SRAM Rival. Це 11-швидкісна група і виготовлена з легких сплавів.

Просунуті групи Campagnolo: Potenza та Chorus


Campagnolo Potenza is the Italian brand's latest groupset

Potenza запущена в 2016, як ще один суперник Shimano Ultegra. Вона поєднує деякі високоякісні розробки, такі як 4-лапкові шатуни, та дуали з внутрішніми важелями перемикання, до яких простіше досягнути в положенні на рулі "баран", однак має обмеження в перемиканні - лише одне перемикання за натискання. Групсет постачається в розрахунку трансмісії 2x11. Potenza ефективно замінила групсет Athena.

Групсет, що знаходиться на сходинку нижче за топову серію Campagnolo Record - це 11-швидкісний Chorus. Він використовує в конструкціях якісні сплави, карбон та титан і посідає місце між Shimano Ultegra та Dura-Ace, або SRAM Force та SRAM Red.

Як Potenza, так і Chorus тепер забезпечені опцією гідравлічних дискових гальм для можливості конкурувати зі SRAM та Shimano.

Групсети професійного рівня: Record та Super Record


Campagnolo Super Record drips with carbon and titanium, and comes with a hefty price tag

Campagnolo Record - флагманський групсет від Італійського бренду. Він використовує високоякісний карбон у поєднанні з легкими сплавами та титаном. 11-швидкісний Record можна побачити на велосипедах із цінником від $3,800.

Campagnolo також пропонує групсет навіть ще вищого рівня - Super Record. По суті, це той самий Record, який виготовлено з ще більш просунутих матеріалів, для забезпечення додаткового зниження ваги та покращення кожного компонента. Звісно, зазвичай, дану групу можна побачити на найдорожчих шосейниках професійного рівня.

Обидві групи (Record та Super Record) доступні в опції з гідравлічними гальмами Campagnolo H11.

Електронні групсети Campagnolo EPS

Campagnolo також пропонує групсети електронної трансмісії під назвою EPS (скорочення від Electronic Power Shift). Першою групою є Chorus EPS, який, подібно до Shimano, приводиться в рух електричними приводами та живиться від батареї - батарея ж може бути встановлена як зовні, так і всередині підсідельного штиря або підсідельної труби.

Record EPS застосовує легші матеріали для зниження загальної ваги, а Super Record EPS - максимально прискіплива група до кожної деталі.

Як і у Shimano, групсети EPS мають ті самі шатуни, касети, ланцюги та гальма, як і у механічних групах.

Компоненти шосейних групсетів

Тепер подивимось, в чому полягає індивідуальна різниця компонентів між групсетами і пояснимо ключові відмінності між брендами та на які особливі досягнення слід звернути увагу.

Система шатунів


Campagnolo Super Record cranksets are rideable works of art

Система шатунів - це найбільший вузол частини трансмісії (і самого групсета), який включає зірки шатунів, самі шатуни, а також, насьогодні, ще й вал, який поєднує пару шатунів.

Шатуни згруповані в 3 основні категорії, що ґрунтуються на кількості зірок, що використовуються: подвійна (double) - найбільш розповсюджений набір у шосе, одинарний (single) - найпопулярніший в MTB та циклокросі, а також стає популярним в шосе, та потрійна (triple) - вже дещо застарілий стандарт, який досить рідко можна зустріти на нових шосейниках.

Варіації подвійних систем

  • Стадрана подвійна система, яку найчастіше використовують професійні гонщики. складається з великої зірки на 53 зубці та малої на 39 зубців
  • Напівкомпактна система — або pro-compact — це набір зірок 52/36. Він забезпечує передачі які дозволяють трохи легше підніматися вгору, але зберігають високе передаткове число великої зірки. Такий набір досить популярний серед просунутих аматорів.
  • Система компакт - це набір 50/34. Він став дуже популярним завдяки зручному і легкому розрахунку, а також має низьку вагу.
  • Система супер-компакт надає ще легший діапазон передач (зазвичай із зірками 48/32). Такий набір стає популярним серед райдерів гревелів та похідників, які потребують низьких передач та менших проміжків між передачами

Потрійні системи (системи "тріпл")

  • Потрійна система - старий тип систем, який в основному можна побачити на вінтажних шосейниках або турінгових велосипедах. Така система забезпечує надзвичайно великий діапазон передач, але програє у вазі. Така система зазвичай поєднує зовнішню зірку із 50 зубцями, середню зірку на 39 зубців, а також малу зірку всього із 30 зубцями. Такий набір найбільш популярний серед велосипедистів-туристів, які часто використовують "бабусину зірку" (найлегшу передачу) коли завантажений баулами.

Одинарні системи

  • Синглові системи шатунів — також відомі як 1x — мають тільки одну зірку. Щоб компенсувати відсутність меншої внутрішньої зірки, вони зазвичай поєднуються з надшироким діапазоном касети.

Пояснення шосейних моноблоків


Despite looking similar, all three brands have their own methods of shifting
Не дивлячись на подібний вигляд, усі три бренди мають власне бачення на спосіб перемикання

Здебільшого, на сучасних шосейниках встановлюють шифтери "дуали", які вміщують в конструкції важелі перемикання з гальмівними важелями. Кожен бренд має власний погляд на концепцію, тож те, як перемикаються передачі на байку, оснащеному трансмісією Shimano, буде дещо відрізнятись від того, як перемикаються передачі на трансмісії Campagnolo або SRAM.

Електронне перемикання, яке доступне в більш дорогих групсетах кожного з брендів, так само використовують важелі, вбудовані в гальмівну ручку, однак для перемикання застосовуються маленькі серводвигуни.

Електронні трансмісії забезпечують рівномірне і чітке перемикання, а також потребують меншого обслуговування за механічну.

Пояснення перемикання у шосейних трансмісій Shimano

Дуали Shimano Total Integration (STI) використовують гальмівні ручки, які розділяються на два важелі, один з яких знаходиться під гальмівною ручкою. Права ручка/важіль перемикають передачі позаду, тоді як ліва - спереду.

Якщо ви натискаєте на внутрішній важіль (пелюстку) правої ручки всередину, ланцюг скидається на меншу зірочку на касеті. Якщо ж ви натискаєте на гальмівну ручку (разом з пелюсткою) всередину - ви перемкнетесь вврех по касеті. З лівою ручкою так само, за виключенням того, що перемикання можливе лише одне (вверх або вниз).

Електронна система Shimano — відома як Di2 — застосовує ту саму логіку перемикання, проте на місцях важелів - кнопки перемикання. Однак в даній системі існує можливість налаштувати швидкість перемикання між зірочками, якщо ви затискаєте кнопку. Також Di2 забезпечує функцію "синхронізованого перемикання" ('synchronised shifting'), що додає автоматичності вибору передачі.

Пояснення перемикання у шосейних трансмісій SRAM

SRAM DoubleTap також використовує гальмівні ручки, що складаються з двох частин, втім, за перемикання відповідає тільки важіль-пелюстка (за гальмівною ручкою).

Якщо ви натискаєте на правий важіль всередину на невеликий кут, до моменту коли почуєте клацання, ланцюг перескочить на меншу зірку касети. Але якщо ви збільшите кут натискання до другого клацання - ланцюг заскочить на більшу зірку касети. Лівий шифтер працює аналогічно.

Електронна система SRAM — відома як eTap — працює дещо інакше. Щоб перемкнутись вверх по касеті, потрібно натиснути важіль правої ручки, щоб перемкнутись вниз по касеті - потрібно натиснути важіль лівої ручки, а щоб перемикати передачі на передніх зірках - потрібно натиснути обидва важелі.

Пояснення перемикання у шосейних трансмісій Campagnolo

Система Campagnolo Ergopower використовує гальмівну ручку спаровану з важелем перемикання, подібно до SRAM та Shimano, однак вони мають додаткову кнопку-важіль з боку великого пальця.

Щоб виконати перемикання вниз по касеті - необхідно натиснути кнопку на правому шифтері. Щоб перемкнутись вверх по касеті - потрібно натиснути важіль за гальмівною ручкою всередину. Так само перемикаються передачі на передніх зірках.

Електронна система Campagnolo — відома як EPS — працює так само, як і механічний еквівалент, також він може бути запрограмований під власні потреби. Спеціальний додаток на смаортфон MyCampy допомагає самостійно виконати діагностику проблем з перемиканням.

Гальма


Road brakes come in various forms, but basically boil down to rim brakes (left) and disc brakes (right)

Складності не закінчуються на різноманітті типів перемикання та на тому, механічні вони чи електронні. Різноманіття застосованих гальм, що використовуються на шосейниках, також збільшилось та стало складнішим, за останні кілька років.

Раніше, кліщові обідні гальма, що керувались тросами, були єдиними шосейними гальмами. Але в останні роки, шосейні гальма розширились можливістю кріплення direct-mount, гідравлічними обідними каліперами, а також дисоквими механічними і дисковими гідравлічними гальмами.

Дискові гальма забезпечую надзвичайні гальмівні показники, до того ж і у вологих умовах, при тому, маючи незначний програш у вазі.


Road discs are starting to take over. These futuristic looking rotors are part of the Dura-Ace groupset

Який тип гальм кращий для вас залижить від декількох факторів. Щоб дізнатись більше - ознайомтесь з "пояснювачем".

У березні 2018 року, Shimano пропонували кліщові обідні гальма, гідравлічні дискові та механічні дискові гальма доступні у шосейних групсетах. Це говорить про те, що компанія лише збільшує обсяги випуску дискових гальм для шосе - а це, в свою чергу, показує, що Shimano чітко бачать в них майбутнє.

SRAM насьогодні мають як механічні, так і гідравлічні обідні гальма, а на додачу - гідравлічні та механічні дискові гальма. Деякі з моделей пропонується від бренда-сестри - Avid.

Campagnolo спізнились на вечірку, проте насьогодні бренд пропонує дискові версії в групсетах Potenza, Chorus, Record та Super Record.

Пояснення шосейних перемикачів передач


Rear derailleurs do the important job of shifting gears at the cassette

Перемикачі - це механізми, які переміщують ланцюг з однієї зірочки на іншу. Передній перемикач виконує цю дію на передніх зірочках, тоді як задній - на касеті. Як передній так і задній перемикач керуються шифтерами.

Пояснення шосейних касет

Касета - це набір зірочок які встановлюються на задньому колесі, і чим більше зірочок на касеті, тим більшу кількість швидкостей має групсет. Тож, якщо ви маєте 9 зірочок касети, то у вас 9-швидкісний групсет.

(Нотатка: в даному випадку мається на увазі ‘швидкостей’ касети, а не загальна кількість доступних передач)

Наявність більшої кількості зірочок не тільки забезпечує ширший діапазон передач, але також означає, що і відстань між ними буде меншою. Менші проміжки між зірочками означатимуть легше підтримання рівномірного каденсу під час перемикання між передачами, а саме цього прагнуть професіонали.

Для шосейних велосипедів набір 11-28, скоріш за все - найприйнятніший, проте всі три бренди пропонують вибір з широчезного діапазону для забезпечення необхідних потреб.

Пояснення шосейних ланцюгів


A road bike chain is an often-overlooked component that deserves love and regular cleaning

Бренд групсета та кількість передач трансмісії диктують вибір ланцюга, який вам необхідний. Чим більшою кількістю швидкостей "наділений" групсет, тим вужчий необхідний ланцюг.

Більш дорогі ланцюги також, частіше за все, більш міцні, гладші та мають антикорозійне покриття, у порівнянні з дешевшими аналогами.

На додачу, деякі більш дорогі моделі ланцюгів мають отвори в пластинах ланок та штифтах, для зниження ваги. Не забувайте, що ланцюг - "розхідник", який потрібно змінювати в певні інтервали. Якщо не виконати дану умову - це пришвидшить знос зірочок касети та шатунів.

Пояснення шосейних кареток


Сучасна каретка складається з підшипників, на яких обертається вісь шатунів, що встановлюються в раму або безпосередньо, або завдяки встановленим чашкам. Каретки бувають досить різноманітних форм і розмірів, однак ті, що призначені для використння в шосе, як правило, займають дві основні категорії: безрізьбові (Press-fit) та різьбові.

Різьбова каретка вкручується в різьбу рами. Каретки ж Press-Fit, як і слідує з назви, впресовуються в раму і утримуються за рахунок сили тертя.

Загалом, каретки press-fit менш вигідні, коли заходить мова про обслуговування та сумісність, однак багато виробників полюбляють їх за, наче-то, переваги у вазі та жорсткості, а також - простоту виготовлення.

Що я отримаю з більш дорогим групсетом?

Чи допоможе більша плата за компоненти покращити продуктивінсть? Можливо, однак чим ближче до старших груп в діапазоні, тим меншими стають переваги, а приріст самих переваг - все менш відчутними.

Групсети другого "рівня" (Shimano Ultegra, Campagnolo Chorus, SRAM Force) фактично відмінні у своїй функціональності і відповідають професійному рівню компонентів та значно дешевші за групсети першого "рівня", однак вони дещо програють у вазі та менше блищать.

Вага 

Одного разу хтось влучно сказав про велосипедні компоненти: "Міцний. Легкий. Дешевий. Візьму два." Легший байк завжди буде легше прискорюватись та "йти" вгору, ніж будь-який важчий, але без додаткової міцності.

Чи ви розглядаєте групсет, чи колеса, чи навіть байк в зборі - всюди де є зниження ваги - всюди це основний вкладник у збільшення ціни.

З усіма шосейними групсетами, - чим більше ви витрачаєте, тим легшими вони "стають". Однак, кількість ваги, яку ви "зберігаєте" за свої гроші, різко зменшується при досягенні старших груп.

Дана різниця у вазі - це результат використання дорожчих матеріалів та технічних вдосконалень або збільшення затрат часу на виробництво. На додачу - подальші механічні обробки, виконання отворів і підточування. Більш дорогі компоненти часто застосовують такі матеріали, як карбонове волокно, титан, легкі алюмінієві сплави та керамічні підшипники, щоб сягнути вершини в низькій вазі.

Міцність

Коли ви витрачаєте більше грошей на групсет, ви, скоріше за все, очікуєте, що він переживе дешевший варіант. Міцність зростає з ціною, проте, як показує практика, міцність виходить на плато в другорівневих групах, а у деяких випадках, навіть починає знижуватись у найдорожчих варіантах.

Більш дорогі технічні компоненти, виготовлені із більшою точністю, вдосконаленнями та матеріалами, які забезпечують їм більшу довговічність. Це найбільш очевидно у перемикачах та манетках. Дешевші варіанти з часом починають люфтити та ставати менш жорсткими, не піддаючись налаштуванню, тоді як дорожчі компоненти часто тривалий час лишаються, як новими.

Витратні запчастини, такі як: касети, зірочки шатунів, мають протилежний принцип. Дешевші варіанти виготовляються з важчих, проте більш міцних сталей, тоді як дорогжчі варіанти іноді виробляють з легших, проте м'якших сплавів алюмінію або титану.

Продуктивність


Improved performance is the promise of higher priced groupsets: smoother, more precise and quicker shifts between gears, stiffer cranks and better braking
Покращення продуктивності - це обціянка від дорогих групсетів: гладке, більш чітке та швидке перемикання між передачами, збільшена жорсткість шатунів та краща гальмівна дія

На додачу до переваг у зниженні ваги, більш дорогі групсети знаходять шляхи до поліпшення продуктивності (ефективності). Що найбільш відчутно - це забезпечення дорогими компонентами гладшого, більш чіткого та в деяких випадках швидшого перемиканням між передачами.

Сюди входить і зменшення зусилля на важіль при перемиканні, іноді це стає досить відчутно, якщо провести на байку кілька годин без перерв. Це саме та частина, в якій електронна трансмісія задає темп; унікальна точність перемикання простим натисканням кнопки.

Інший приклад покращення продуктивності - збільшення жорсткості шатунів щоб забезпечити жвавіше перемикання спереду, а також більшої ефективності передачі енергії від педалей до заднього колеса. Це досягається більш комплексною переробкою та матеріалами, що дозволяють досягти високої міцності і жорсткості, але не додаючи ваги.

В гальмах все досить зрозуміло. Просто чим дорожчий гальмівний набір тим потужнішу гальмівну дію він забезпечить, надаючи більшу відчутність гальмування та контролю гальмівної дії і зупинить вас з меншим зусиллям натискання на гальмівні ручки.

Додаткові особливості

Окрім збільшеної кількості передач, дорожчі групсети зазвичай мають деякі інновації.

Shimano спершу запустили електронну систему перемикання Di2 в групі Dura-Ace, перед тим як спустити дану технологію у рівень Ultegra. Це також стосується і більш простих речей. Група Dura-Ace була першою, в якій з'явилась можливість регулювання досягання ручки, використовуючи регулятор, на відміну від проставок. Насьогодні, дана особливість забезпечена в компонентах аж до рівня Claris.

Аналогічо, Shimano та Campagnolo теперь випускають топові шатуни в універсальному розмірі та з можливістю сумісності із зірками комбінацій "компакт", "напівкомпакт" та стандарт. Це значить, що якщо ви захочете змінити набір передніх зірок, вам не доведеться купувати нову систему шатунів.

Проблеми сумісності групсетів


Watch out for compatibility issues when upgrading individual components
Змінюючи окремі компоненти звертайте увагу на особливості сумісності

Варто пам'ятати, що не всі компоненти групсетів визначеного виробника сумісні з іншими, навіть у випадках, коли здається, що повинні бути сумісними. Виробники схильні поступово покращувати групсети, проте не завжди можна бути впевненим, що, наприклад, один 10-швидкісний компонент буде працювати з іншим, якщо він з групсету іншого року випуску.

Існують відмінності у точній кількості зміщення троса при тязі, тому ви не завжди можете отримати кращу якість трансмісії рухаючись вгору по ієрархії груп, змінюючи компонент індивідуально.

Хоча групсети визначеного бренду, в основному розробляються, щоб працювати один з одним, забезпечуючи їм можливість сумісності за кількістю передач (тобто, 11-швидкісна Shimano з 11-швидкісною Shimano, 11-швидкісна Campagnolo з 11-швидкісною Campagnolo).

Для впевненості у специфічних сумісностях, радимо задавати запит до місцевого постачальника перед покупкою або звернутись до технічних документів виробника. Наприклад, Shimano пропонують максимально розширені схеми сумісності на сайті https://si.shimano.com/

Джерело